Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в нови и интересни измерения. Ако искате да експериментирате с вкусовете, предлагаме три нетрадиционни рецепти за сарми, които ще изненадат и очароват както вас, така и вашите близки.
Сарми с тиква и киноа в листа от манголд
Тази рецепта комбинира сладостта на тиквата с ядковия вкус на киноата и свежестта на листата от манголд. Подходяща е за вегетарианци и за тези, които търсят по-лека версия на класическите сарми.
Необходими продукти:
8–10 листа манголд (или спанак)
1 чаша сварена киноа
1 чаша настъргана тиква
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, накълцан
1 супена лъжица зехтин
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кимион
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Бланширайте листата от манголд за 1–2 минути в подсолена вода и ги подсушете. Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете тиквата, канелата, кимиона, солта и черния пипер. Гответе 5 минути. Смесете тиквената смес с варената киноа. Завийте малки сармички с листата от манголд и ги подредете в тава или тенджера. Залейте със зеленчуковия бульон и печете на 180°C за 20 минути или гответе на слаб огън на котлона.
Сарми с гъби и крема сирене в листа от кисело зеле
Тази рецепта предлага богат и кремообразен вкус, като съчетава ароматните гъби с мекотата на крема сиренето. Идеална за вегетарианци или за тези, които искат по-интересен вариант на класическите сарми.
Необходими продукти:
10 листа от кисело зеле
300 г гъби (печурки, шийтаке или микс)
1 глава лук, нарязан на ситно
150 г крема сирене
1/2 чаша сварен ориз
1 супена лъжица масло
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато омекнат и водата им се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Смесете задушените гъби със сварения ориз и крема сиренето, докато се получи хомогенна смес. Разделете листата от киселото зеле, отрежете дебелата жилка и поставете по една лъжица от плънката във всяко листо. Завийте на сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте с зеленчуковия бульон и покрийте с чиния, за да не се развият. Гответе на слаб огън за около 30 минути. Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър.
Сарми с булгур и сушени плодове в лозови листа
Тази рецепта предлага интересна смесица от сладко и солено, която съчетава ядковия вкус на булгура със сладостта на сушените плодове. Лозовите листа добавят леко тръпчив завършек, който балансира ястието.
Необходими продукти:
15–20 лозови листа (пресни или мариновани)
1 чаша булгур
1/4 чаша ситно нарязани сушени кайсии
1/4 чаша стафиди или сушени червени боровинки
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Сварете булгура според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука до омекване. Добавете сушените плодове, кимиона, канелата, солта и черния пипер, и гответе за 2-3 минути. Смесете булгура с плодовата смес, докато се разпредели равномерно. Бланширайте лозовите листа, ако са пресни. Поставете малка лъжица от плънката върху всяко листо и завийте сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сока от лимон. Покрийте с чиния, за да останат стегнати. Гответе на слаб огън за около 25–30 минути. Поднесете сармите с кисело мляко или с лек дресинг от зехтин, лимон и чесън.
Прочети още
Виж всичкиНетрадиционни постни рецепти за Бъдни вечер 11 Декември 2024
7 зимни плода, които ще ви помогнат в борбата с килограмите 10 Декември 2024
4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома 05 Декември 2024
Полезните храни, от които всъщност трупаме килограми 05 Декември 2024
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиFibank и MyFin първи в България предлагат незабавни плащания в евро 12 Декември 2024
Списание „Тайм“ обяви Доналд Тръмп за личност на годината 12 Декември 2024
Свързани статии
Нетрадиционни постни рецепти за Бъдни вечер
11 Декември 2024Бъдни вечер е един от най-почитаните и важни празници у нас, когато цялото семейство се събира около масата, за да се наслади на постни ястия, символизиращи възраждането и благоденствието. Тази вечер е време за размисъл и уединение, но и за обог...
Прочети4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома
05 Декември 2024Планирате уютна филмова вечер у дома с приятели, семейството или сами? Тогава освен добър филм, имате нужда и от вкусна храна, която да допълни преживяването. Забравете за сложните рецепти и дългото готвене – тук ще ви предложим няколко лесни и бързи идеи
ПрочетиСвежо и коледно: 3 рецепти с мандарини
29 Ноември 2024Мандарините са символ на зимата – ароматни, свежи и изпълнени с полезни витамини. Този малък цитрусов плод не само носи настроение през студените месеци, но и предлага множество кулинарни възможности. Освен че са отличен източник на витамин C и антиоксида...
Прочети3 бързи и полезни закуски с овесени ядки
27 Ноември 2024“Закуската е най-важното хранене за деня” е правило, което ни се повтаря от най-ранна детска възраст и вероятно има защо. Именно сутрин е моментът, в който трябва да стартираме правилно с нужното количество полезни вещества, които да ни дадат сили за цели...
Прочети4 идеи за лесни закуски, богати на протеин
26 Ноември 2024Закуската е най-важното хранене за деня, но често е и най-пренебрегваното. В забързаното ежедневие, когато времето не стига, мнозина избират удобството пред качеството. А истината е, че добре подбрана закуска може не само да ви осигури енергия за деня, но
ПрочетиТопли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи
19 Ноември 2024Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще с...
Прочети5 изкусителни есенни рецепти с тиква
29 Октомври 2024Есента е сезонът, който ни дарява с уют, топли цветове и вкусове, които създават истинска магия в кухнята. Един от главните герои на есенната трапеза е тиквата – ароматна, питателна и изключително полезна. Съдържаща витамини A, C и E, тиквата е същинско п...
Прочети
Няма въведени кометари.