Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в нови и интересни измерения. Ако искате да експериментирате с вкусовете, предлагаме три нетрадиционни рецепти за сарми, които ще изненадат и очароват както вас, така и вашите близки.
Сарми с тиква и киноа в листа от манголд
Тази рецепта комбинира сладостта на тиквата с ядковия вкус на киноата и свежестта на листата от манголд. Подходяща е за вегетарианци и за тези, които търсят по-лека версия на класическите сарми.
Необходими продукти:
8–10 листа манголд (или спанак)
1 чаша сварена киноа
1 чаша настъргана тиква
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, накълцан
1 супена лъжица зехтин
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кимион
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Бланширайте листата от манголд за 1–2 минути в подсолена вода и ги подсушете. Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете тиквата, канелата, кимиона, солта и черния пипер. Гответе 5 минути. Смесете тиквената смес с варената киноа. Завийте малки сармички с листата от манголд и ги подредете в тава или тенджера. Залейте със зеленчуковия бульон и печете на 180°C за 20 минути или гответе на слаб огън на котлона.
Сарми с гъби и крема сирене в листа от кисело зеле
Тази рецепта предлага богат и кремообразен вкус, като съчетава ароматните гъби с мекотата на крема сиренето. Идеална за вегетарианци или за тези, които искат по-интересен вариант на класическите сарми.
Необходими продукти:
10 листа от кисело зеле
300 г гъби (печурки, шийтаке или микс)
1 глава лук, нарязан на ситно
150 г крема сирене
1/2 чаша сварен ориз
1 супена лъжица масло
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато омекнат и водата им се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Смесете задушените гъби със сварения ориз и крема сиренето, докато се получи хомогенна смес. Разделете листата от киселото зеле, отрежете дебелата жилка и поставете по една лъжица от плънката във всяко листо. Завийте на сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте с зеленчуковия бульон и покрийте с чиния, за да не се развият. Гответе на слаб огън за около 30 минути. Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър.
Сарми с булгур и сушени плодове в лозови листа
Тази рецепта предлага интересна смесица от сладко и солено, която съчетава ядковия вкус на булгура със сладостта на сушените плодове. Лозовите листа добавят леко тръпчив завършек, който балансира ястието.
Необходими продукти:
15–20 лозови листа (пресни или мариновани)
1 чаша булгур
1/4 чаша ситно нарязани сушени кайсии
1/4 чаша стафиди или сушени червени боровинки
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Сварете булгура според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука до омекване. Добавете сушените плодове, кимиона, канелата, солта и черния пипер, и гответе за 2-3 минути. Смесете булгура с плодовата смес, докато се разпредели равномерно. Бланширайте лозовите листа, ако са пресни. Поставете малка лъжица от плънката върху всяко листо и завийте сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сока от лимон. Покрийте с чиния, за да останат стегнати. Гответе на слаб огън за около 25–30 минути. Поднесете сармите с кисело мляко или с лек дресинг от зехтин, лимон и чесън.
Прочети още
Виж всичкиХапка рай: Полезните свойства на райската ябълка 22 Ноември 2024
Зимни супергерои: 8 полезни свойства на мандарините 20 Ноември 2024
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 19 Ноември 2024
Пухкаво вълшебство: 3 ароматни рецепти за канелени рулца 15 Ноември 2024
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиДенят в цифри 25 Ноември 2024
Свързани статии
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи
19 Ноември 2024Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще с...
Прочети5 изкусителни есенни рецепти с тиква
29 Октомври 2024Есента е сезонът, който ни дарява с уют, топли цветове и вкусове, които създават истинска магия в кухнята. Един от главните герои на есенната трапеза е тиквата – ароматна, питателна и изключително полезна. Съдържаща витамини A, C и E, тиквата е същинско п...
ПрочетиС аромат на есен: 3 рецепти за неустоими есенни сладкиши
30 Септември 2024Есента е тук, а с нея идват уютните дни и вечери у дома. А какво по-хубаво от топъл дом, в който се носи ухание на нещо току-що изпечено? Сладко, вкусно и с аромат на канела? Есента определено е време за печене на сладкиши, за развихряне в кухнята, докато
Прочети4 вкусни рецепти за витаминозни есенни салати
25 Септември 2024Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапва
Прочети
Няма въведени кометари.