Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в нови и интересни измерения. Ако искате да експериментирате с вкусовете, предлагаме три нетрадиционни рецепти за сарми, които ще изненадат и очароват както вас, така и вашите близки.

Сарми с тиква и киноа в листа от манголд

Тази рецепта комбинира сладостта на тиквата с ядковия вкус на киноата и свежестта на листата от манголд. Подходяща е за вегетарианци и за тези, които търсят по-лека версия на класическите сарми.

Необходими продукти:

8–10 листа манголд (или спанак)

1 чаша сварена киноа

1 чаша настъргана тиква

1 малка глава лук, нарязан на ситно

1 скилидка чесън, накълцан

1 супена лъжица зехтин

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. кимион

Сол и черен пипер на вкус

1 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Бланширайте листата от манголд за 1–2 минути в подсолена вода и ги подсушете. Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете тиквата, канелата, кимиона, солта и черния пипер. Гответе 5 минути. Смесете тиквената смес с варената киноа. Завийте малки сармички с листата от манголд и ги подредете в тава или тенджера. Залейте със зеленчуковия бульон и печете на 180°C за 20 минути или гответе на слаб огън на котлона.

Сарми с гъби и крема сирене в листа от кисело зеле

Тази рецепта предлага богат и кремообразен вкус, като съчетава ароматните гъби с мекотата на крема сиренето. Идеална за вегетарианци или за тези, които искат по-интересен вариант на класическите сарми.

Необходими продукти:

10 листа от кисело зеле

300 г гъби (печурки, шийтаке или микс)

1 глава лук, нарязан на ситно

150 г крема сирене

1/2 чаша сварен ориз

1 супена лъжица масло

Сол и черен пипер на вкус

1 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато омекнат и водата им се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Смесете задушените гъби със сварения ориз и крема сиренето, докато се получи хомогенна смес. Разделете листата от киселото зеле, отрежете дебелата жилка и поставете по една лъжица от плънката във всяко листо. Завийте на сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте с зеленчуковия бульон и покрийте с чиния, за да не се развият. Гответе на слаб огън за около 30 минути. Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър.

Сарми с булгур и сушени плодове в лозови листа

Тази рецепта предлага интересна смесица от сладко и солено, която съчетава ядковия вкус на булгура със сладостта на сушените плодове. Лозовите листа добавят леко тръпчив завършек, който балансира ястието.

Необходими продукти:

15–20 лозови листа (пресни или мариновани)

1 чаша булгур

1/4 чаша ситно нарязани сушени кайсии

1/4 чаша стафиди или сушени червени боровинки

1 малка глава лук, нарязан на ситно

1 супена лъжица зехтин

1 ч.л. кимион

1 ч.л. канела

Сол и черен пипер на вкус

1 чаша зеленчуков бульон

Сокът от половин лимон

Начин на приготвяне:

Сварете булгура според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука до омекване. Добавете сушените плодове, кимиона, канелата, солта и черния пипер, и гответе за 2-3 минути. Смесете булгура с плодовата смес, докато се разпредели равномерно. Бланширайте лозовите листа, ако са пресни. Поставете малка лъжица от плънката върху всяко листо и завийте сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сока от лимон. Покрийте с чиния, за да останат стегнати. Гответе на слаб огън за около 25–30 минути. Поднесете сармите с кисело мляко или с лек дресинг от зехтин, лимон и чесън.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички