Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в нови и интересни измерения. Ако искате да експериментирате с вкусовете, предлагаме три нетрадиционни рецепти за сарми, които ще изненадат и очароват както вас, така и вашите близки.
Сарми с тиква и киноа в листа от манголд

Тази рецепта комбинира сладостта на тиквата с ядковия вкус на киноата и свежестта на листата от манголд. Подходяща е за вегетарианци и за тези, които търсят по-лека версия на класическите сарми.
Необходими продукти:
8–10 листа манголд (или спанак)
1 чаша сварена киноа
1 чаша настъргана тиква
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, накълцан
1 супена лъжица зехтин
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кимион
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Бланширайте листата от манголд за 1–2 минути в подсолена вода и ги подсушете. Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете тиквата, канелата, кимиона, солта и черния пипер. Гответе 5 минути. Смесете тиквената смес с варената киноа. Завийте малки сармички с листата от манголд и ги подредете в тава или тенджера. Залейте със зеленчуковия бульон и печете на 180°C за 20 минути или гответе на слаб огън на котлона.
Сарми с гъби и крема сирене в листа от кисело зеле

Тази рецепта предлага богат и кремообразен вкус, като съчетава ароматните гъби с мекотата на крема сиренето. Идеална за вегетарианци или за тези, които искат по-интересен вариант на класическите сарми.
Необходими продукти:
10 листа от кисело зеле
300 г гъби (печурки, шийтаке или микс)
1 глава лук, нарязан на ситно
150 г крема сирене
1/2 чаша сварен ориз
1 супена лъжица масло
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато омекнат и водата им се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Смесете задушените гъби със сварения ориз и крема сиренето, докато се получи хомогенна смес. Разделете листата от киселото зеле, отрежете дебелата жилка и поставете по една лъжица от плънката във всяко листо. Завийте на сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте с зеленчуковия бульон и покрийте с чиния, за да не се развият. Гответе на слаб огън за около 30 минути. Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър.
Сарми с булгур и сушени плодове в лозови листа

Тази рецепта предлага интересна смесица от сладко и солено, която съчетава ядковия вкус на булгура със сладостта на сушените плодове. Лозовите листа добавят леко тръпчив завършек, който балансира ястието.
Необходими продукти:
15–20 лозови листа (пресни или мариновани)
1 чаша булгур
1/4 чаша ситно нарязани сушени кайсии
1/4 чаша стафиди или сушени червени боровинки
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Сварете булгура според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука до омекване. Добавете сушените плодове, кимиона, канелата, солта и черния пипер, и гответе за 2-3 минути. Смесете булгура с плодовата смес, докато се разпредели равномерно. Бланширайте лозовите листа, ако са пресни. Поставете малка лъжица от плънката върху всяко листо и завийте сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сока от лимон. Покрийте с чиния, за да останат стегнати. Гответе на слаб огън за около 25–30 минути. Поднесете сармите с кисело мляко или с лек дресинг от зехтин, лимон и чесън.
Прочети още
Виж всички

Тайните съставки на идеалния великденски козунак 17 Април 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Лазаровден и Цветница - какво да си сготвим този уикенд по повод любимите пролетни празници
12 Април 2025Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъф
Прочети
3 идеи за нисковъглехидратна вечеря
09 Април 2025Някои вечери просто си крещят за пица или паста, но ако и вие като нас искате да се насладите на вкусна вечеря без да се обвинявате след това, че сте прекалили с въглехидратите, не се притеснявайте! Време е да подготвим не само вкусно, но и здравословно м
Прочети
Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря
19 Март 2025Животът е достатъчно забързан, за да прекарваме часове в кухнята всяка вечер. Добрата новина? Вкусната вечеря не трябва да отнема цялото ви време! Ако след дълъг ден искате да приготвите нещо бързо, но все пак домашно и апетитно, тези три рецепти ще ви сп...
Прочети
Свежо и полезно: 3 идеи за постни пролетни рецепти
05 Март 2025Ето три идеи за вкусни и свежи постни рецепти, които ще ви вдъхновят да се наслаждавате на сезона, и ще ви улеснят в изготвянето на меню, ако спазвате великденските пости.
Прочети
3 рецепти за забравени българския ястия
03 Март 2025Българската кухня е уникална и разнообразна, но с напредъка на времето някои традиционни ястия започват да бъдат забравяни. Въпреки че в наши дни все повече хора се връщат към корените си и преоткриват тези древни рецепти, има още много автентични ястия,
Прочети
3 рецепти за здравословни шейкове, които са идеални за закуска
01 Март 2025Закуската е най-важното хранене за деня, а ако нямате време за сложни ястия, здравословните шейкове са чудесно решение. Те са бързи за приготвяне, засищащи и пълни с хранителни вещества, които ще ви дадат енергия за целия ден. Днес ще ви предложим три вку
Прочети
4 лесни, полезни и нетрадиционни рецепти с леща и боб
21 Февруари 2025Лещата и бобът са не само богати на протеини и фибри, но и невероятно гъвкави в кулинарията. Ако сте свикнали да ги приготвяте само като супа или яхния, днес ще ви предложим четири нестандартни рецепти, които ще ви изненадат с вкус и креативност! ...
Прочети
Няма въведени кометари.