Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в нови и интересни измерения. Ако искате да експериментирате с вкусовете, предлагаме три нетрадиционни рецепти за сарми, които ще изненадат и очароват както вас, така и вашите близки.
Сарми с тиква и киноа в листа от манголд

Тази рецепта комбинира сладостта на тиквата с ядковия вкус на киноата и свежестта на листата от манголд. Подходяща е за вегетарианци и за тези, които търсят по-лека версия на класическите сарми.
Необходими продукти:
8–10 листа манголд (или спанак)
1 чаша сварена киноа
1 чаша настъргана тиква
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, накълцан
1 супена лъжица зехтин
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кимион
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Бланширайте листата от манголд за 1–2 минути в подсолена вода и ги подсушете. Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете тиквата, канелата, кимиона, солта и черния пипер. Гответе 5 минути. Смесете тиквената смес с варената киноа. Завийте малки сармички с листата от манголд и ги подредете в тава или тенджера. Залейте със зеленчуковия бульон и печете на 180°C за 20 минути или гответе на слаб огън на котлона.
Сарми с гъби и крема сирене в листа от кисело зеле

Тази рецепта предлага богат и кремообразен вкус, като съчетава ароматните гъби с мекотата на крема сиренето. Идеална за вегетарианци или за тези, които искат по-интересен вариант на класическите сарми.
Необходими продукти:
10 листа от кисело зеле
300 г гъби (печурки, шийтаке или микс)
1 глава лук, нарязан на ситно
150 г крема сирене
1/2 чаша сварен ориз
1 супена лъжица масло
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато омекнат и водата им се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Смесете задушените гъби със сварения ориз и крема сиренето, докато се получи хомогенна смес. Разделете листата от киселото зеле, отрежете дебелата жилка и поставете по една лъжица от плънката във всяко листо. Завийте на сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте с зеленчуковия бульон и покрийте с чиния, за да не се развият. Гответе на слаб огън за около 30 минути. Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър.
Сарми с булгур и сушени плодове в лозови листа

Тази рецепта предлага интересна смесица от сладко и солено, която съчетава ядковия вкус на булгура със сладостта на сушените плодове. Лозовите листа добавят леко тръпчив завършек, който балансира ястието.
Необходими продукти:
15–20 лозови листа (пресни или мариновани)
1 чаша булгур
1/4 чаша ситно нарязани сушени кайсии
1/4 чаша стафиди или сушени червени боровинки
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зеленчуков бульон
Сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Сварете булгура според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука до омекване. Добавете сушените плодове, кимиона, канелата, солта и черния пипер, и гответе за 2-3 минути. Смесете булгура с плодовата смес, докато се разпредели равномерно. Бланширайте лозовите листа, ако са пресни. Поставете малка лъжица от плънката върху всяко листо и завийте сарми. Подредете сармите в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сока от лимон. Покрийте с чиния, за да останат стегнати. Гответе на слаб огън за около 25–30 минути. Поднесете сармите с кисело мляко или с лек дресинг от зехтин, лимон и чесън.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши
07 Юни 2025Сезонът на черешите е кратък, но изпълнен с възможности за сладки изкушения. Освен че са сочни, свежи и пълни с антиоксиданти, черешите са и перфектна основа за бързи десерти. Представяме ти три супер лесни рецепти, с които да се насладиш на този плодов р
Прочети
4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома
01 Юни 2025Планирате уютна филмова вечер у дома с приятели, семейството или сами? Тогава освен добър филм, имате нужда и от вкусна храна, която да допълни преживяването. Забравете за сложните рецепти и дългото готвене – тук ще ви предложим няколко лесни и бързи идеи
Прочети
Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко
06 Май 2025Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до
Прочети
3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути
03 Май 2025Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 мин
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Няма въведени кометари.