Есента е сезонът на богатите вкусове и топлите цветове – а нищо не улеснява атмосферата на уютен есенен ден като ароматни и питателни разядки. Цвеклото е не само красиво на вид с наситения си червено-лилав цвят, но и изключително полезно – богато на витамини, минерали и антиоксиданти. Днес ще ви предложим три лесни и вкусни есенни разядки с цвекло, които могат да съпътстват вечерята, да се сервират на гости или просто да ви зарадват в междинните хранения.
1. Класическа разядка с цвекло и сирене фета
Необходими продукти:
3 средно големи печени глави цвекло
100 г сирене фета
2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Няколко листенца пресен магданоз за гарниране
Приготвяне:
Изпечете цвеклото във фурна на 180°C за около 40 минути или сварете до омекване. Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. В блендер смесете цвеклото, сиренето, киселото мляко и чесъна до гладка паста. Подправете със сол, черен пипер и зехтин. Сервирайте с пресен магданоз и хрупкави филийки хляб. Можете да добавите орехи за хрупкавост и малко балсамов оцет за леко кисел вкус.
Балканска разядка с цвекло и орехи
Необходими продукти:
1 печено или сварено цвекло
150 г гъсто кисело мляко
шепа счукани орехи
1 скилидка чесън
сол
зехтин
Приготвяне: Настържете цвеклото на едро ренде и го смесете с млякото, чесъна и орехите. Охладете преди сервиране. Отлично върви с месни ястия или печени картофи.
Есенна разядка с цвекло и печени чушки
Съставки:
1 печено цвекло
2 печени червени чушки
2 с.л. крема сирене или гъсто кисело мляко
зехтин
сол
Начин на приготвяне: Пасирайте всички продукти. Чушките дават опушен аромат, а цвеклото – сладък баланс. Подходящо за брускети или като гарнитура към риба.
Прочети още
Виж всички
Модерен прочит: Три нетрадиционни рецепти за сарми 27 Ноември 2025
Вкусът на една епоха: Кои са били любимите ястия на княз Борис I 25 Ноември 2025
Бобът - зимното богатство с десетки ползи за здравето 24 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Валежите продължават до неделя 28 Ноември 2025
Как да направите добро впечатление на нова работа? 28 Ноември 2025
Няма въведени кометари.