Есента е сезонът на богатите вкусове и топлите цветове – а нищо не улеснява атмосферата на уютен есенен ден като ароматни и питателни разядки. Цвеклото е не само красиво на вид с наситения си червено-лилав цвят, но и изключително полезно – богато на витамини, минерали и антиоксиданти. Днес ще ви предложим три лесни и вкусни есенни разядки с цвекло, които могат да съпътстват вечерята, да се сервират на гости или просто да ви зарадват в междинните хранения.

1. Класическа разядка с цвекло и сирене фета

Необходими продукти:

3 средно големи печени глави цвекло

100 г сирене фета

2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана

1 скилидка чесън

1 ч.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Няколко листенца пресен магданоз за гарниране

Приготвяне:

Изпечете цвеклото във фурна на 180°C за около 40 минути или сварете до омекване. Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. В блендер смесете цвеклото, сиренето, киселото мляко и чесъна до гладка паста. Подправете със сол, черен пипер и зехтин. Сервирайте с пресен магданоз и хрупкави филийки хляб. Можете да добавите орехи за хрупкавост и малко балсамов оцет за леко кисел вкус.

Балканска разядка с цвекло и орехи 

Необходими продукти:

1 печено или сварено цвекло

150 г гъсто кисело мляко

шепа счукани орехи

1 скилидка чесън

сол

зехтин

Приготвяне: Настържете цвеклото на едро ренде и го смесете с млякото, чесъна и орехите. Охладете преди сервиране. Отлично върви с месни ястия или печени картофи. 

Есенна разядка с цвекло и печени чушки 

Съставки:

1 печено цвекло

2 печени червени чушки

2 с.л. крема сирене или гъсто кисело мляко 

зехтин

сол

Начин на приготвяне: Пасирайте всички продукти. Чушките дават опушен аромат, а цвеклото – сладък баланс. Подходящо за брускети или като гарнитура към риба.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички