Хумусът отдавна се утвърди като една от най-предпочитаните здравословни разядки – богат на растителни протеини, фибри и полезни мазнини. Но когато към класическата рецепта добавим тиква, той се превръща в нещо още по-интересно: ароматно, кадифено и с леко сладък есенен вкус, който чудесно се комбинира със солените нотки на тахана и лимона. Този вариант е идеален не само за любителите на хумуса, но и за всички, които искат да опитат нещо различно, сезонно и истински полезно. Тиквеният хумус е чудесен за бързи закуски, за партита, като гарнитура или като предястие, а приготвянето му е по-лесно, отколкото изглежда.

Необходими продукти

1 чаша сварен нахут (или 1 малка консерва)

1 чаша печена тиква (от по-сладък сорт – цигулка или хокаидо)

2–3 с.л. тахан

2 с.л. зехтин

Сокът от 1/2 лимон

1–2 скилидки чесън

1/2 ч.л. кимион

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

Щипка пушен пипер или канела (по желание за аромат)

Начин на приготвяне:

Най-добре е да използвате печена тиква – тя е по-ароматна, по-мека и придава на хумуса кремообразна текстура. Просто нарежете тиквата на парчета, поръсете леко с мазнина и изпечете до омекване. След това я оставете да изстине и я обелете. В блендер или кухненски робот сложете нахута, тиквата, тахана и чесъна. Започнете да пасирате, като постепенно добавяте зехтина и лимоновия сок. Добавете сол, черен пипер и кимион. Ако искате по-пикантен вариант – добавете щипка пушен червен пипер. За по-сладка есенна нотка може да сложите малко канела – да, звучи смело, но вкусът е невероятен. Ако хумусът е твърде гъст, добавете 2–3 лъжици вода, от водата на нахута или малко повече зехтин – според предпочитанията ви. Прехвърлете хумуса в купичка, направете леки бразди с лъжица и полейте с тънка струйка зехтин. По желание поръсете с тиквени семки, пушен пипер или нарязани пресни зелени подправки.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички