Малко зеленчуци могат да се похвалят с такава интересна съдба като артишока. Със своята странна форма, бодлива обвивка и деликатен вкус, той е не само кулинарен символ на Италия, но и истинско съкровище за здравето. А най-любопитното? Артишокът всъщност е... трън. Да, точно така — зад красивото му име и гурме слава стои едно растение от семейството на магарешкия бодил.
Произходът му води към Средиземноморието, където още в Древен Рим и Гърция го ценят не само като храна, но и като лечебно средство. Днес артишокът е неизменна част от италианската кухня — в паста, ризото, салати, антипасти, дори на пица. В Рим, например, през пролетта се провеждат цели празници, посветени на "carciofo", както го наричат местните.

И докато отвън изглежда като нещо, което бихме подминали в градината, вътрешността на артишока е крехка и пълна с вкус — точно като живота. Нужна е малко търпение, за да стигнем до сърцевината, но щом я опитаме, знаем че си е струвало.
Но артишокът не е само вкус — той е и сила. Под бодливите му листа се крият вещества с мощни ползи за организма:
Артишок – любимият зеленчук на италианците, който има неподозирани ползи
Прочети още
Виж всички
Не яжте тези храни през лятото! Ето защо! 28 Юни 2025



3 бързи и полезни закуски с овесени ядки 21 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

10 причини да правите секс сутрин (още утре сутрин)
16 Юни 2025Ако сутрините ви досега са започвали само с аларма, кафе и бърз поглед към имейлите – време е за промяна. Учените, психолозите и самият живот доказват, че сутрешният секс не е просто приятно начало на деня – той е истинска инвестиция в здравето, връзката
Прочети
Сладки, вкусни и много здравословни: 6 ползи от черешите
06 Юни 2025С настъпването на лятото пазарите се изпълват с един от най-обичаните сезонни плодове – черешите. Освен че са изключително вкусни, сочни и ароматни, тези малки червени съкровища предлагат изненадващо много ползи за здравето. Богати на витамини, антиоксида
Прочети
Патладжанът – лилавото злато на лятото: Ползи за здравето и вдъхновение за кухнята
02 Юни 2025Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновени
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Червената леща – защо е толкова полезна и как да я готвим?
25 Май 2025Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с полз
Прочети
Чай от копър – защо е толкова полезен през пролетта?
23 Май 2025С настъпването на пролетта природата се пробужда, а тялото ни започва да се освобождава от натрупаните през зимата токсини и тежести. Това е идеалният момент да му помогнем с природни средства – и един от най-ефективните и достъпни варианти е чаят от копъ
Прочети
Няма въведени кометари.