Когато готвим, изборът на подходящото месо е ключът към вкусно, сочно и балансирано ястие. Често се случва да купим „каквото има“, но истината е, че всеки вид месо и всяка част от него имат своите особености. Ако ги познаваме, ще можем да извлечем максимума от рецептите си и да зарадваме всички на масата.

Пилешко месо – универсалният избор

- Пилешки гърди – идеални за бързи ястия: печене на грил, сотиране или приготвяне на леки ястия. Те са по-сухи, затова е добре да се мариноват предварително.

- Пилешки бутчета и крилца – по-сочни и ароматни. Подходящи за печене във фурна, задушаване и барбекю.

- Цяло пиле – перфектно за празнични поводи. Печенето му в цял вид гарантира сочно месо и хрупкава кожа.

Свинско месо – за сочни и плътни вкусове

- Свински врат – изключително крехък и сочен. Идеален за печене, барбекю или пържоли.

- Свински котлети – подходящи за пържене или печене на грил, но изискват внимание, за да не станат сухи.

- Свински ребра – най-добри при бавно печене или задушаване с подправки и сосове.

- Свинска плешка – чудесна за дълго готвене: гулаш, яхнии или печено за няколко часа.

Телешко и говеждо месо – изискан избор

- Телешко филе – крехко и нежно, подходящо за стекове или печене на тиган/грил.

- Телешки ребра – перфектни за бавно готвене, супи и яхнии.

- Говежди бут – използва се за супи, варене или бавно задушаване.

- Телешка кайма – подходяща за кюфтета, лазаня, мусака и бургери.

Агнешко месо – празничен вкус

- Агнешко бутче – традиционен избор за Великден, подходящо за печене с подправки и зеленчуци.

- Агнешки котлети – деликатес за грил или тиган, подправени със свежи билки.

- Агнешка плешка – чудесна за бавно печене или за ястия с ориз и подправки.

Риба и морски дарове – лекота и свежест

- Бяла риба (хек, треска, лаврак) – подходяща за печене, грил или готвене на пара.

- Сьомга – мазна и ароматна, чудесна за печене на фурна или тиган.

- Скариди и калмари – изискват кратка термична обработка, за да останат сочни и крехки.

Практични съвети за избор на месо

Гледай цвета – свежото месо има естествен цвят: розов за свинско, червеникав за телешко, бледо за пилешко.

Провери аромата – свежото месо няма силна или неприятна миризма.

Избирай по предназначение – нежните части (филе, бутчета) са за бързи ястия, а по-жилавите (плешка, ребра) – за бавно готвене.

Не забравяй мазнината – тя придава сочност и вкус. Малко мрамориране в месото е винаги плюс.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички