С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни качества, които можем да „уловим“ под формата на домашно приготвено люляково масло.
За какво е полезно люляковото масло?
Макар и не толкова популярно като розовото или лавандуловото, маслото от люляк има ценни ползи за кожата, настроението и дори общото ни благосъстояние:
Успокоява ума и нервната система – ароматът му действа релаксиращо, помага при безсъние, напрежение, тревожност.
Подхранва и омекотява кожата – подходящо е за суха, чувствителна или зряла кожа. Може да се използва като масажно масло или в грижа за лицето.

Антисептични и противовъзпалителни свойства – при леки кожни раздразнения, ухапвания от насекоми или обриви.
Афродизиак – ароматът му често се свързва с чувственост и пробуждане на сетивата.
Как се прави в домашни условия:
Цветът трябва да се набере от горски парк или извън града – далеч от индустриални зони и прашни пътища. Ще са ви нужни: свеж цвят от люляк, растително масло без мирис, еднолитров буркан с капак (стъклен), чиста марля. Внимателно отделете цвета от стъблата и напълнете буркана с тях. Загрейте растително масло до 40 градуса и напълнете буркана с него, така че да се покрие цвета. Затворете буркана с капака и го оставете да отлежи за 2 дни. Прецедете маслото с марлята, като добре изстискате цвета. Загрейте отново маслото и добавете нова порция цвят, оставете да престоят. Повтаряйте процедурата, докато получите ароматно масло. Втривайте от него по челото и слепоочията при мигрена, масажирайте болните стави от ревматизъм. Опитайте да добавите от маслото към крема, лосиона, шампоана и балсама – ще обогатите козметиката си с най-очарователния аромат и ценни вещества. Източник:
Прочети още
Виж всички
Бохо лято и магия с H&M ЛЯТО 2025 08 Май 2025



"Butter Skin": Тайната на кадифено сияйната кожа 24 Април 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Пролет в чиния: Вълшебните ползи на копривата
29 Април 2025С настъпването на пролетта се събуждаме не само от зимния сън, но и от дългата пауза на сезоните, която оставя своите отпечатъци върху тялото и духа ни. В този период на възраждане природата ни предлага едни от най-ценните дарове – и един от тях е коприва
Прочети
Тайната на френските пекари: Най-добрата рецепта за кроасани
26 Април 2025Има нещо вълшебно в уханието на прясно изпечен кроасан. Хрупкав отвън, въздушен и маслен отвътре – този френски шедьовър на тестеното изкуство е много повече от закуска. Той е ритуал. Емоция. Малко бягство до Париж, дори и само за една сутрин. ...
Прочети
Мусака – вкусната ѝ история + класическа рецепта
22 Април 2025Когато чуем думата „мусака“, в съзнанието ни веднага изниква ароматна тавичка, пълна с апетитни пластове от картофи, кайма и пухкава заливка, златисто изпечена до съвършенство. Това ястие е толкова обичано в българската кухня, че често го смятаме за нещо
Прочети
Рецепта за дубайски козунак – източна приказка на великденската трапеза
18 Април 2025Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сла
Прочети
Зеленото чудо лапад и неговите страхотни ползи за здравето
17 Април 2025В сезона на пролетта природата ни подарява едно зелено съкровище – лападът. Често подценяван и дори забравян, този скромен листен зеленчук крие изключителни ползи за здравето и е истинска витаминозна бомба. Ако все още не си го включил/а в менюто си, врем
Прочети
Малки, сладки и полезни: защо да сложим пъдпъдъчи яйца на великденската трапеза
16 Април 2025Пъдпъдъчите яйца все повече набират популярност сред любителите на здравословното хранене. Макар и значително по-малки от кокошите, те са истинска хранителна съкровищница
Прочети
Вкусните тайни на българските пърленки: Традиция, аромат и хрупкаво съвършенство
14 Април 2025Когато говорим за българската кухня, сред скарата, баницата и шопската салата, има едно съкровище, което винаги предизвиква апетит и усмивка – пърленката. Гореща, уханна, пухкава отвътре и леко хрупкава отвън, тя е не просто хляб, а магия, която съчетава
Прочети
Няма въведени кометари.