С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни качества, които можем да „уловим“ под формата на домашно приготвено люляково масло.
За какво е полезно люляковото масло?
Макар и не толкова популярно като розовото или лавандуловото, маслото от люляк има ценни ползи за кожата, настроението и дори общото ни благосъстояние:
Успокоява ума и нервната система – ароматът му действа релаксиращо, помага при безсъние, напрежение, тревожност.
Подхранва и омекотява кожата – подходящо е за суха, чувствителна или зряла кожа. Може да се използва като масажно масло или в грижа за лицето.

Антисептични и противовъзпалителни свойства – при леки кожни раздразнения, ухапвания от насекоми или обриви.
Афродизиак – ароматът му често се свързва с чувственост и пробуждане на сетивата.
Как се прави в домашни условия:
Цветът трябва да се набере от горски парк или извън града – далеч от индустриални зони и прашни пътища. Ще са ви нужни: свеж цвят от люляк, растително масло без мирис, еднолитров буркан с капак (стъклен), чиста марля. Внимателно отделете цвета от стъблата и напълнете буркана с тях. Загрейте растително масло до 40 градуса и напълнете буркана с него, така че да се покрие цвета. Затворете буркана с капака и го оставете да отлежи за 2 дни. Прецедете маслото с марлята, като добре изстискате цвета. Загрейте отново маслото и добавете нова порция цвят, оставете да престоят. Повтаряйте процедурата, докато получите ароматно масло. Втривайте от него по челото и слепоочията при мигрена, масажирайте болните стави от ревматизъм. Опитайте да добавите от маслото към крема, лосиона, шампоана и балсама – ще обогатите козметиката си с най-очарователния аромат и ценни вещества. Източник:
Прочети още
Виж всички
5 признака, че кожата ви губи колаген 16 Май 2025



Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 19 Май 2025


На днешната дата, 19 май. Рождениците днес 19 Май 2025
Свързани статии

Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг
17 Май 2025Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чуд
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете хумус всеки ден?
16 Май 2025На пръв поглед изглежда скромен – просто пастет от нахут, тахан, зехтин, лимон и чесън. Но хумусът е далеч повече от това. Той е кулинарна и нутриционна звезда, която съчетава вкус, полезност и лекота в една лъжица. Ако досега сте го възприемали като гарн
Прочети
Яж това всеки ден и виж как се променя тялото ти – тайната се крие в неочакван суперплод!
15 Май 2025Звучи като магия, нали? Малките червени плодчета, познати като годжи бери, вече години наред владеят света на здравословното хранене. Но какво точно ги прави толкова специални? Дали наистина топят мазнини, подмладяват кожата и ни пазят от болести — или то
Прочети
Тиквичката - зеленчукът на лятото, който ни носи много ползи
14 Май 2025С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“. .
Прочети
Артишок – любимият зеленчук на италианците, който има неподозирани ползи
12 Май 2025Малко зеленчуци могат да се похвалят с такава интересна съдба като артишока. Със своята странна форма, бодлива обвивка и деликатен вкус, той е не само кулинарен символ на Италия, но и истинско съкровище за здравето. А най-любопитното? Артишокът всъщност е
Прочети
Миш-маш - вкусната му история + класическа рецепта
09 Май 2025Миш-машът е едно от най-обичаните и традиционни ястия в българската кухня, което често се свързва с летните месеци и изобилието на пресни зеленчуци. Макар и да изглежда като проста комбинация от домати, чушки, яйца и други продукти, историята на миш-маша
Прочети
Пролет в чиния: Вълшебните ползи на копривата
29 Април 2025С настъпването на пролетта се събуждаме не само от зимния сън, но и от дългата пауза на сезоните, която оставя своите отпечатъци върху тялото и духа ни. В този период на възраждане природата ни предлага едни от най-ценните дарове – и един от тях е коприва
Прочети
Няма въведени кометари.