Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чудесна част от балансираното хранене.

Интересна история

Салатата Айсберг има интересна история, която тръгва от САЩ и е свързана с индустриализацията и развитието на търговията с храни през 20-ти век. Айсбергът е вид къдрава маруля, известна още като crisphead lettuce. За първи път е култивирана в Съединените щати в началото на 20-ти век, като една от разновидностите на марулята латука (Lactuca sativa). През 30-те години започва масовото ѝ производство в Калифорния – щат, който и до днес е сред водещите производители на тази салата в света.

Откъде идва името "Айсберг"?

Името „Айсберг“ (Iceberg) не е случайно и има връзка с начина на транспортиране. В миналото салатата е била транспортирана из страната, покрита с лед, за да остане свежа. Когато хората я виждали по пазарите, казвали: „Идва айсбергът!“ Така прякорът „айсберг“ остава и става официалното ѝ име

Ето 5 причини да я включите в менюто си по-често:

Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички