Повечето хора консумират твърде много захар. За оптимално здраве, Американската сърдечна асоциация (American Heart Association Trusted Source) препоръчва да се консумират не повече от 9 чаени лъжички захар на ден за мъжете и не повече от 6 чаени лъжички за жените. Но повечето от нас приемат (поне) два пъти повече.

Това е отчасти защото захарта попада дори в най-здравословно звучащите храни, често изброени на етикетите за хранителни стойности като малтоза, декстроза, фруктоза и други по-малко очевидни термини като ечемичен малц, оризов сироп и изпарен сок от тръстика. Храните за закуска, които обикновено са богати на въглехидрати, са често срещан виновник.

Въпреки това, закуската е от съществено значение за поддържането на здравословно тегло и стабилизиране на кръвната захар, така че винаги отделяйте време за най-важното хранене за деня! 

Кери Гласман, известна диетоложка от Nutritious Life, възприема цялостен подход към здравословен начин на живот, като започва с това, което приемате в тялото си, когато се събуждате всяка сутрин. Тя е измислила няколко бързи рецепти за закуска, които са питателни, вкусни и без добавена захар. Изпробвайте ги още днес!

1. Овесени ядки

Необходими продукти:

  • 1/2 чаша овесени ядки
  • 1/2 чаша бадемово мляко
  • 1 ч.л. натрошени бадеми
  • 1 ч.л. конопено семе
  • 1/4 ч.л. канела

Начин на приготвяне: 

Сложете овесените ядки в малка купа или буркан. Залейте ги с бадемово мляко. Добавете допълнителните съставки и оставете в хладилник за една нощ, преди да се насладите на здравословна закуска сутринта.

2. Смути от авокадо и банан

Необходими продукти:

  • 1 чаша бадемово мляко
  • 1 малък замразен банан
  • 1 супена лъжица натурално фъстъчено масло
  • 1/3 авокадо
  • 1 чаша спанак
  • 1 лъжичка ванилов протеинов прах

Начин на приготвяне:

Изсипете бадемовото мляко в блендер. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладка смес.

3. Чаша овесени ядки с фъстъчено масло

Необходими продукти:

  • 1/2 чаша овесени ядки
  • 3/4 чаша оризово или бадемово мляко
  • 2 ч.л. натурално фъстъчено масло
  • 1/4 ч.л. неподсладено какао на прах

Начин на приготвяне:

Смесете овесените ядки и млякото в малка купа. Гответе в микровълнова фурна на висока мощност 2 до 3 минути, като разбърквате по средата на готвенето и отново, след като овесените ядки се сварят. Разбъркайте фъстъченото масло в сместа с овесените ядки, докато се смесят добре, след което добавете какаото на прах.

4. Препечен тост с броколи и яйца

Необходими продукти:

  • 1/4 чаша броколи, без дръжки
  • 1 ч.л. екстра върджин зехтин
  • 1/4 чаша червен лук, нарязан
  • 1 яйце
  • 1 филия пълнозърнест хляб

Начин на приготвяне:

Нарежете броколито на хапки. В средно голям тиган загрейте зехтина. Добавете лука и броколито и гответе, докато омекнат и станат ароматни. Извадете ги настрана и чукнете едно яйце в тигана, докато се сготви до желаната степен на готовност. Докато яйцето се пържи, препечете хляба до леко златисто. Покрийте препечения хляб със смес от яйца и зеленчуци. Сервирайте тоста топъл. 

5. Тортила за закуска

Необходими продукти:

  • 1 пълнозърнеста пшенична тортила
  • 1 бъркано яйце
  • 1/3 авокадо, нарязано на кубчета
  • 2 с.л. салса

Начин на приготвяне:

Поръсете тортилата с яйце, авокадо и салса. Завийте и се насладете!

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички