Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще стоплят тялото и душата в мразовитите дни.
1. Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко
Тази супа е перфектната комбинация от сладостта на тиквата и леката пикантност на джинджифила. Кокосовото мляко добавя изтънченост и кремообразност.
Необходими продукти:
1 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, накълцани
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
400 мл кокосово мляко
500 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера и задушете лука, чесъна и джинджифила до златисто. Добавете тиквата и залейте с бульона. Оставете да къкри, докато тиквата омекне. Пюрирайте супата с пасатор и добавете кокосовото мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с крутони или печени тиквени семки.
2. Крем супа от броколи и сирене чедър
Класическа и обожавана от всички, тази супа съчетава деликатния вкус на броколи с богатия аромат на разтопено сирене чедър.
Необходими продукти:
500 г броколи
1 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън
2 картофа, обелени и нарязани
500 мл зеленчуков бульон
200 мл прясно мляко
150 г настъргано сирене чедър
Сол, черен пипер, масло
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна в маслото до омекване. Добавете картофите, броколите и бульона. Оставете да къкри, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата и добавете млякото и чедъра. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи. Поднесете с препечени филийки хляб.
3. Крем супа от моркови с портокалов сок и мащерка
Ароматна и цветна, тази супа е едновременно свежа и засищаща, благодарение на неочакваната нотка на портокалов сок.
Необходими продукти:
700 г моркови, нарязани
1 глава лук
1 скилидка чесън
500 мл зеленчуков бульон
200 мл прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л. сушена мащерка
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете морковите и мащерката. Налейте бульона и оставете да се готви, докато морковите омекнат. Пасирайте и добавете портокаловия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с капка сметана и пресен магданоз.
4. Крем супа от гъби с трюфелово масло
Елегантна и изискана, тази супа е идеална за специални случаи или когато искате да се поглезите.
Необходими продукти:
500 г пресни гъби (печурки, кладница или микс)
1 глава лук
2 скилидки чесън
500 мл зеленчуков бульон
200 мл готварска сметана
1 ч.л. трюфелово масло
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете гъбите и ги задушете с лука и чесъна в зехтин. Добавете бульона и оставете да къкри 15-20 минути. Пасирайте супата и разбъркайте със сметаната. Добавете трюфеловото масло за изтънчен аромат. Сервирайте с хрупкав хляб или сухари.
Прочети още
Виж всички
Вкусът на една епоха: Кои са били любимите ястия на княз Борис I 25 Ноември 2025
Бобът - зимното богатство с десетки ползи за здравето 24 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Имате ли добре развита емоционална интелигентност? 26 Ноември 2025
Цитат на деня 26 Ноември 2025
Няма въведени кометари.