Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще стоплят тялото и душата в мразовитите дни.

1. Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко

Тази супа е перфектната комбинация от сладостта на тиквата и леката пикантност на джинджифила. Кокосовото мляко добавя изтънченост и кремообразност.

Необходими продукти:

1 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета

1 глава лук, ситно нарязан

2 скилидки чесън, накълцани

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

400 мл кокосово мляко

500 мл зеленчуков бульон

Сол, черен пипер и зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тенджера и задушете лука, чесъна и джинджифила до златисто. Добавете тиквата и залейте с бульона. Оставете да къкри, докато тиквата омекне. Пюрирайте супата с пасатор и добавете кокосовото мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с крутони или печени тиквени семки.

2. Крем супа от броколи и сирене чедър

Класическа и обожавана от всички, тази супа съчетава деликатния вкус на броколи с богатия аромат на разтопено сирене чедър.

Необходими продукти:

500 г броколи

1 глава лук, нарязан

2 скилидки чесън

2 картофа, обелени и нарязани

500 мл зеленчуков бульон

200 мл прясно мляко

150 г настъргано сирене чедър

Сол, черен пипер, масло

Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в маслото до омекване. Добавете картофите, броколите и бульона. Оставете да къкри, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата и добавете млякото и чедъра. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи. Поднесете с препечени филийки хляб.

3. Крем супа от моркови с портокалов сок и мащерка

Ароматна и цветна, тази супа е едновременно свежа и засищаща, благодарение на неочакваната нотка на портокалов сок.

Необходими продукти:

700 г моркови, нарязани

1 глава лук

1 скилидка чесън

500 мл зеленчуков бульон

200 мл прясно изцеден портокалов сок

1 ч.л. сушена мащерка

Сол, черен пипер и зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете морковите и мащерката. Налейте бульона и оставете да се готви, докато морковите омекнат. Пасирайте и добавете портокаловия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с капка сметана и пресен магданоз.

4. Крем супа от гъби с трюфелово масло

Елегантна и изискана, тази супа е идеална за специални случаи или когато искате да се поглезите.

Необходими продукти:

500 г пресни гъби (печурки, кладница или микс)

1 глава лук

2 скилидки чесън

500 мл зеленчуков бульон

200 мл готварска сметана

1 ч.л. трюфелово масло

Сол, черен пипер и зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете гъбите и ги задушете с лука и чесъна в зехтин. Добавете бульона и оставете да къкри 15-20 минути. Пасирайте супата и разбъркайте със сметаната. Добавете трюфеловото масло за изтънчен аромат. Сервирайте с хрупкав хляб или сухари.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички