Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще стоплят тялото и душата в мразовитите дни.
1. Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко

Тази супа е перфектната комбинация от сладостта на тиквата и леката пикантност на джинджифила. Кокосовото мляко добавя изтънченост и кремообразност.
Необходими продукти:
1 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, накълцани
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
400 мл кокосово мляко
500 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера и задушете лука, чесъна и джинджифила до златисто. Добавете тиквата и залейте с бульона. Оставете да къкри, докато тиквата омекне. Пюрирайте супата с пасатор и добавете кокосовото мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с крутони или печени тиквени семки.
2. Крем супа от броколи и сирене чедър

Класическа и обожавана от всички, тази супа съчетава деликатния вкус на броколи с богатия аромат на разтопено сирене чедър.
Необходими продукти:
500 г броколи
1 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън
2 картофа, обелени и нарязани
500 мл зеленчуков бульон
200 мл прясно мляко
150 г настъргано сирене чедър
Сол, черен пипер, масло
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна в маслото до омекване. Добавете картофите, броколите и бульона. Оставете да къкри, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата и добавете млякото и чедъра. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи. Поднесете с препечени филийки хляб.
3. Крем супа от моркови с портокалов сок и мащерка

Ароматна и цветна, тази супа е едновременно свежа и засищаща, благодарение на неочакваната нотка на портокалов сок.
Необходими продукти:
700 г моркови, нарязани
1 глава лук
1 скилидка чесън
500 мл зеленчуков бульон
200 мл прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л. сушена мащерка
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и задушете лука и чесъна. Добавете морковите и мащерката. Налейте бульона и оставете да се готви, докато морковите омекнат. Пасирайте и добавете портокаловия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с капка сметана и пресен магданоз.
4. Крем супа от гъби с трюфелово масло

Елегантна и изискана, тази супа е идеална за специални случаи или когато искате да се поглезите.
Необходими продукти:
500 г пресни гъби (печурки, кладница или микс)
1 глава лук
2 скилидки чесън
500 мл зеленчуков бульон
200 мл готварска сметана
1 ч.л. трюфелово масло
Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете гъбите и ги задушете с лука и чесъна в зехтин. Добавете бульона и оставете да къкри 15-20 минути. Пасирайте супата и разбъркайте със сметаната. Добавете трюфеловото масло за изтънчен аромат. Сервирайте с хрупкав хляб или сухари.
Прочети още
Виж всички
Най-полезните храни, богати на витамин D 28 Април 2025



La pasta perfetta! Как да готвим паста като италианци 25 Април 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Индия и Пакистан са на ръба на война 28 Април 2025
Свързани статии

6 невероятни факта, които не знаеш за женското тяло
28 Април 2025Женското тяло е истинска загадка, изпълнена с невероятни и често неразбрани особености. Всеки ден науката разкрива нови и удивителни факти за това как функционира женският организъм. От способността му да се адаптира към различни условия до уникалните мех
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
3 нетрадиционни, но невероятно вкусни салати за великденската трапеза
18 Април 2025Освен традиционните ястия като агнешко и козунак, салатите също играят важна роля – те внасят свежест, цвят и лекота сред по-тежките храни.
Прочети
Лазаровден и Цветница - какво да си сготвим този уикенд по повод любимите пролетни празници
12 Април 2025Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъф
Прочети
3 идеи за нисковъглехидратна вечеря
09 Април 2025Някои вечери просто си крещят за пица или паста, но ако и вие като нас искате да се насладите на вкусна вечеря без да се обвинявате след това, че сте прекалили с въглехидратите, не се притеснявайте! Време е да подготвим не само вкусно, но и здравословно м
Прочети
Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря
19 Март 2025Животът е достатъчно забързан, за да прекарваме часове в кухнята всяка вечер. Добрата новина? Вкусната вечеря не трябва да отнема цялото ви време! Ако след дълъг ден искате да приготвите нещо бързо, но все пак домашно и апетитно, тези три рецепти ще ви сп...
Прочети
Няма въведени кометари.