Може би е добре да избягвате сиренето преди лягане, ако се надявате да имате сладки сънища!

На 30 юни “Frontiers in Psychology” публикува резултатите от проучване с 1082 участници, споделяйки как „храната влияе върху сънищата им, включително дали специфични храни влияят директно върху сънищата (специфични за храната ефекти), чрез физиологични симптоми (хранителен дистрес), чрез променено качество на съня (ефекти от съня)“.

Изследователите са измерили резултатите по Индекса за кошмарни разстройства, определен от Националния институт по здравеопазване (NIH) като „ефективна и валидна самооценка на кошмарните разстройства“.

Сиренето може да не е единственият виновник, но млечните продукти са получили 22% в Индекса за кошмарни разстройства, докато десертите и сладкишите са с 31%.

„Ефектът е свързан и с хранителни алергии и непоносимост към глутен, докато по-лошите възприятия за сън са свързани с непоносимост към лактоза. Резултатите от индекса на разстройството на кошмарите са силно свързани с хранителна алергия и непоносимост към лактоза, като последната е медиирана от тежестта на стомашно-чревните симптоми“, съобщава “Frontiers in Psychology”.

Резултатите им установяват, че „хранителната чувствителност, особено непоносимостта към лактоза, допринася за разпространението на кошмари“. Освен това, „стомашно-чревните симптоми, предизвикани от млечни продукти“, могат да допринесат за „странни или обезпокоителни сънища“.

“Frontiers in Psychology” също така заявява, че теорията съществува от години, цитирайки карикатурист от началото на ХХ век на име Уинсор Маккей, който „публикува странни сънища, главните герои на анимационния филм често приписват на това, че са яли уелски рарибит - пикантен препечен хляб с разтопено сирене - или други ястия със сирене преди сън“.

Мари-Пиер Сен-Онж, директор на Центъра за изследванията на съня и циркадния спектър в Медицинския център Ървинг към Колумбийския университет, каза пред NBC News: „Ако имате проблеми с храносмилателния тракт, това може да обясни много от случващото се по отношение на нарушенията на съня ви, които биха могли да бъдат свързани с различни сънища.“

Патрик Макнамара, доцент по неврология в Медицинския факултет към Бостънския университет, който изучава мозъка и съня, също каза пред изданието, че хората, които имат непоносимост към лактоза, но все пак ядат храни, съдържащи млечни продукти, могат да предизвикат „микро-възбуждания“, които нарушават качеството на съня, което води до по-силни кошмари.

Торе Нилсен, професор по психиатрия в Университета в Монреал, който е изучавал темата, не смята, че състоянието в повечето случаи е достатъчно сериозно, за да се консултирате с лекар.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички