Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава:
Миш-маш
Необходими продукти:
4-5 зелени или червени чушки
4 домата
4 яйца
100 г сирене
1 глава лук (по желание)
магданоз
олио
сол
Приготвяне:
Нарежете чушките на ивици и ги запържете в сгорещено олио. Добавете ситно нарязания лук (ако използвате) и гответе, докато омекне. Обелете и нарежете доматите на кубчета, добавете ги към чушките и оставете сместа да къкри, докато водата се изпари. Натрошете сиренето и го сложете в сместа. Накрая добавете разбитите яйца и бъркайте леко, докато стегнат, но останат сочни. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте веднага.
Патладжани с доматен сос
Необходими продукти:
2 средни патладжана
4 домата
3-4 скилидки чесън
магданоз
сол, черен пипер
олио
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета или кубчета, посолете ги и оставете за 20 минути да си пуснат горчивия сок. Изплакнете и подсушете. Запържете ги в олио или ги изпечете на фурна, докато омекнат. В тиган пригответе доматения сос: обелете доматите и ги нарежете на кубчета, задушете ги заедно с счукания чесън, докато сосът се сгъсти. Добавете патладжаните, овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с магданоз и поднесете топло или студено.
Лютика
Необходими продукти:
5-6 печени чушки
2 домата
2-3 скилидки чесън
1 малка люта чушка (по желание)
магданоз
сол, олио
Приготвяне:
Опечете и обелете чушките. Нарежете ги на ивици. Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Счукайте чесъна със сол. Смесете всички продукти в купа, добавете малко олио и нарязан магданоз. Ако обичате люто, добавете и нарязана люта чушка. Лютиката е вкусна и като разядка, и като гарнитура към месо или сирене.
Тиквички с ориз
Необходими продукти:
2–3 средни тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков (по желание)
копър
сол, черен пипер
олио
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кубчета. Задушете ситно нарязания лук и морков в малко олио. Добавете ориза и разбъркайте за кратко. Сложете тиквичките и залейте с около 2 и 1/2 чаши гореща вода. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе на слаб огън, докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете обилно със ситно нарязан копър преди сервиране. Това леко и ароматно ястие е чудесно и топло, и студено.
Прочети още
Виж всички
Свежо и коледно: 3 рецепти с мандарини 20 Декември 2025
Наръчник за спасение от празничното преяждане 18 Декември 2025
Рецепта за перфектния зимен пай с ябълки и канела 18 Декември 2025
3 рецепти за полезни и неустоимо вкусни зимни салати 17 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Тазгодишната празнична трапеза - по-скъпа от миналогодишната 21 Декември 2025
Няма въведени кометари.