Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава:

Миш-маш

Необходими продукти:

4-5 зелени или червени чушки

4 домата

4 яйца

100 г сирене

1 глава лук (по желание)

магданоз

олио

сол

Приготвяне:
Нарежете чушките на ивици и ги запържете в сгорещено олио. Добавете ситно нарязания лук (ако използвате) и гответе, докато омекне. Обелете и нарежете доматите на кубчета, добавете ги към чушките и оставете сместа да къкри, докато водата се изпари. Натрошете сиренето и го сложете в сместа. Накрая добавете разбитите яйца и бъркайте леко, докато стегнат, но останат сочни. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте веднага.

Патладжани с доматен сос

Необходими продукти:

2 средни патладжана

4 домата

3-4 скилидки чесън

магданоз

сол, черен пипер

олио

Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета или кубчета, посолете ги и оставете за 20 минути да си пуснат горчивия сок. Изплакнете и подсушете. Запържете ги в олио или ги изпечете на фурна, докато омекнат. В тиган пригответе доматения сос: обелете доматите и ги нарежете на кубчета, задушете ги заедно с счукания чесън, докато сосът се сгъсти. Добавете патладжаните, овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с магданоз и поднесете топло или студено.

Лютика 

Необходими продукти:

5-6 печени чушки

2 домата

2-3 скилидки чесън

1 малка люта чушка (по желание)

магданоз

сол, олио

Приготвяне:
Опечете и обелете чушките. Нарежете ги на ивици. Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Счукайте чесъна със сол. Смесете всички продукти в купа, добавете малко олио и нарязан магданоз. Ако обичате люто, добавете и нарязана люта чушка. Лютиката е вкусна и като разядка, и като гарнитура към месо или сирене.

Тиквички с ориз

Необходими продукти:

2–3 средни тиквички

1 ч.ч. ориз

1 глава лук

1 морков (по желание)

копър

сол, черен пипер

олио

Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кубчета. Задушете ситно нарязания лук и морков в малко олио. Добавете ориза и разбъркайте за кратко. Сложете тиквичките и залейте с около 2 и 1/2 чаши гореща вода. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе на слаб огън, докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете обилно със ситно нарязан копър преди сервиране. Това леко и ароматно ястие е чудесно и топло, и студено.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички