Бъдни вечер наближава, а у дома вече ухае на уют и празнични приготовления. Ако търсите бърз и лесен начин да допълните празничната трапеза, тази рецепта за содена питка е точно за вас. Без месене и дълго втасване, тя се приготвя за минути, а резултатът е вкусна, пухкава и ароматна питка, която ще стопли сърцата на всички около масата.

Необходими продукти:

брашно - 700 г

вода - 300 - 400 мл топла

сол - 1 ч.л.

бакпулвер - 1 бр.

сода бикарбонат - 1 ч.л.

ябълков оцет - 2 с.л.

олио - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто. Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички