Тиквата е истинска есенна суперзвезда - ароматна, питателна и достатъчно сладка, за да превърне всеки десерт в удоволствие без грам добавена захар. Ако търсите идеи за нещо леко, полезно и все пак разкошно вкусно, тези пет рецепти ще ви покажат колко много може да предложи този скромен сезонен плод. От пухкави печива до кремове и енергийни хапки - време е да откриете новите си любими здравословни изкушения с тиква.

Печена тиква с канела и орехи

Това е класика, но напълно заслужено. При печенето естествените захари в тиквата се карамелизират, което я прави достатъчно сладка. Как да я приготвите: Нарежете тиквата на парчета, поръсете с канела и добавете шепа счукани орехи, печете тиквата до златисто. Защо е полезна? Съдържа фибри, полезни мазнини от орехите и не изисква никакъв подсладител. 

Тиквен пудинг с чия

Комбинацията от тиквено пюре и чия дава страхотна структура и напомня на крем десерт. Необходими съставки за този десерт с тиква: Тиквено пюре; Чия; Кокосово мляко; Канела и ванилия; Приготвяне: Смесете продуктите, оставете в хладилник за поне 3 часа. Чията поема течността и образува кремообразна консистенция. 

Сурови бонбони от тиква

Леки, бързи и идеални за междинно хапване. Продукти: -Тиквено пюре; Смлени овесени ядки; Фъстъчено или бадемово масло; Канела, ванилия; Натрошени сурови ядки или кокосови стърготини; Приготвяне: Омесете всичко до плътна смес и оформете топчета. Охладете за час, ако ви се струват недостатъчно сладки, може да добавите 1–2 фурми за естествена сладост. 

Тиквен крем без захар с йогурт 

Лек десерт без захар, подходящ и за след вечеря. Необходими продукти: - Тиквено пюре; - Кисело мляко или гръцки йогурт; - Малко стевия или еритритол (по желание); - Канела и ванилия; Смесете всичко и оставете да се охлади. Получава се крем, богат на протеини и с ниско съдържание на калории. 

Тиквен кекс без брашно и без захар 

Този кекс без брашно е подходящ за хора, които избягват глутена и рафинираната захар. Съставки за сладкиша без захар: - Тиквено пюре; - Яйца; - Смлени овесени ядки или бадемово брашно; - Орехи; - Канела, джинджифил, ванилия; - Фурми или ябълково пюре за естествена сладост; Приготвяне: Смесете всички съставки, изсипете в форма и печете 30–40 минути. Получава се мек, сочен и ароматен тиквен кекс.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички