Мандарините са символ на зимата – ароматни, свежи и изпълнени с полезни витамини. Този малък цитрусов плод не само носи настроение през студените месеци, но и предлага множество кулинарни възможности. Освен че са отличен източник на витамин C и антиоксиданти, мандарините имат сладък и сочен вкус, който може да преобрази както десертите, така и основните ястия.

Днес ви показваме няколко рецепти с любимите мандарини, за да можете да се насладите на техния неповторим вкус в различни ястия – от салати и основни ястия до изкусителни десерти:

Салата с мандарини, авокадо и орехи

Необходими продукти:

2 мандарини, обелени и разделени на резенчета

1 зряло авокадо, нарязано на кубчета

100 г рукола или спанак

50 г орехи, запечени и нарязани

50 г козе сирене или сирене фета (по желание)

2 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете руколата, мандариновите резенчета и авокадото. Добавете запечените орехи и натрошеното сирене. Полейте със зехтина и балсамовия оцет, след което овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.

Пилешко филе с мандаринов сос

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди

Сол и черен пипер на вкус

1 с.л. зехтин

3 мандарини (сокът и кората от тях)

1 с.л. мед

1 с.л. соев сос

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган и ги запържете до златисто от двете страни. Извадете ги и ги оставете настрани. В същия тиган добавете сока и кората от мандарините, меда, соевия сос и джинджифила. Оставете да къкри 5 минути. Добавете нишестето, разтворено във вода, и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Върнете пилешкото в тигана и го гответе още 5 минути, докато се покрие със соса. Сервирайте с гарнитура от ориз или зеленчуци.

Мандаринов чийзкейк без печене

Необходими продукти:

За основата:

200 г бисквити по избор

100 г разтопено масло

За крема:

300 г крема сирене

200 мл сладкарска сметана

100 г пудра захар

3 мандарини (сокът и настърганата кора от тях)

1 пакетче желатин (10 г)

3 с.л. вода

За декорация:

2 мандарини, нарязани на резенчета

Листа от мента

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Притиснете сместа в основата на кръгла форма за торта и оставете в хладилника за 30 минути. В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладка смес. Добавете сока и кората от мандарините. Разтворете желатина в 3 с.л. вода и го загрейте на водна баня, докато се разтопи. Добавете го към крема. В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг и внимателно я смесете с крема сиренето. Изсипете крема върху бисквитената основа и оставете в хладилника за поне 4 часа или до стягане. Декорирайте с резенчета мандарини и листа от мента преди сервиране.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички