Мандарините са символ на зимата – ароматни, свежи и изпълнени с полезни витамини. Този малък цитрусов плод не само носи настроение през студените месеци, но и предлага множество кулинарни възможности. Освен че са отличен източник на витамин C и антиоксиданти, мандарините имат сладък и сочен вкус, който може да преобрази както десертите, така и основните ястия.
Днес ви показваме няколко рецепти с любимите мандарини, за да можете да се насладите на техния неповторим вкус в различни ястия – от салати и основни ястия до изкусителни десерти:
Салата с мандарини, авокадо и орехи
Необходими продукти:
2 мандарини, обелени и разделени на резенчета
1 зряло авокадо, нарязано на кубчета
100 г рукола или спанак
50 г орехи, запечени и нарязани
50 г козе сирене или сирене фета (по желание)
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете руколата, мандариновите резенчета и авокадото. Добавете запечените орехи и натрошеното сирене. Полейте със зехтина и балсамовия оцет, след което овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.
Пилешко филе с мандаринов сос
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
3 мандарини (сокът и кората от тях)
1 с.л. мед
1 с.л. соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган и ги запържете до златисто от двете страни. Извадете ги и ги оставете настрани. В същия тиган добавете сока и кората от мандарините, меда, соевия сос и джинджифила. Оставете да къкри 5 минути. Добавете нишестето, разтворено във вода, и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Върнете пилешкото в тигана и го гответе още 5 минути, докато се покрие със соса. Сервирайте с гарнитура от ориз или зеленчуци.
Мандаринов чийзкейк без печене
Необходими продукти:
За основата:
200 г бисквити по избор
100 г разтопено масло
За крема:
300 г крема сирене
200 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
3 мандарини (сокът и настърганата кора от тях)
1 пакетче желатин (10 г)
3 с.л. вода
За декорация:
2 мандарини, нарязани на резенчета
Листа от мента
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Притиснете сместа в основата на кръгла форма за торта и оставете в хладилника за 30 минути. В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладка смес. Добавете сока и кората от мандарините. Разтворете желатина в 3 с.л. вода и го загрейте на водна баня, докато се разтопи. Добавете го към крема. В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг и внимателно я смесете с крема сиренето. Изсипете крема върху бисквитената основа и оставете в хладилника за поне 4 часа или до стягане. Декорирайте с резенчета мандарини и листа от мента преди сервиране.
Прочети още
Виж всички
Наръчник за спасение от празничното преяждане 18 Декември 2025
Рецепта за перфектния зимен пай с ябълки и канела 18 Декември 2025
3 рецепти за полезни и неустоимо вкусни зимни салати 17 Декември 2025
7 зимни плода, които ще ви помогнат в борбата с килограмите 13 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
ВАС отмени уикенд винетката заради неправилно превалутиране в евро 20 Декември 2025
Няма въведени кометари.