Мандарините са символ на зимата – ароматни, свежи и изпълнени с полезни витамини. Този малък цитрусов плод не само носи настроение през студените месеци, но и предлага множество кулинарни възможности. Освен че са отличен източник на витамин C и антиоксиданти, мандарините имат сладък и сочен вкус, който може да преобрази както десертите, така и основните ястия.
Днес ви показваме няколко рецепти с любимите мандарини, за да можете да се насладите на техния неповторим вкус в различни ястия – от салати и основни ястия до изкусителни десерти:
Салата с мандарини, авокадо и орехи
Необходими продукти:
2 мандарини, обелени и разделени на резенчета
1 зряло авокадо, нарязано на кубчета
100 г рукола или спанак
50 г орехи, запечени и нарязани
50 г козе сирене или сирене фета (по желание)
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете руколата, мандариновите резенчета и авокадото. Добавете запечените орехи и натрошеното сирене. Полейте със зехтина и балсамовия оцет, след което овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.
Пилешко филе с мандаринов сос
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
3 мандарини (сокът и кората от тях)
1 с.л. мед
1 с.л. соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган и ги запържете до златисто от двете страни. Извадете ги и ги оставете настрани. В същия тиган добавете сока и кората от мандарините, меда, соевия сос и джинджифила. Оставете да къкри 5 минути. Добавете нишестето, разтворено във вода, и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Върнете пилешкото в тигана и го гответе още 5 минути, докато се покрие със соса. Сервирайте с гарнитура от ориз или зеленчуци.
Мандаринов чийзкейк без печене
Необходими продукти:
За основата:
200 г бисквити по избор
100 г разтопено масло
За крема:
300 г крема сирене
200 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
3 мандарини (сокът и настърганата кора от тях)
1 пакетче желатин (10 г)
3 с.л. вода
За декорация:
2 мандарини, нарязани на резенчета
Листа от мента
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Притиснете сместа в основата на кръгла форма за торта и оставете в хладилника за 30 минути. В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладка смес. Добавете сока и кората от мандарините. Разтворете желатина в 3 с.л. вода и го загрейте на водна баня, докато се разтопи. Добавете го към крема. В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг и внимателно я смесете с крема сиренето. Изсипете крема върху бисквитената основа и оставете в хладилника за поне 4 часа или до стягане. Декорирайте с резенчета мандарини и листа от мента преди сервиране.
Прочети още
Виж всички
Наръчник за спасение от празничното преяждане 18 Декември 2025
Рецепта за перфектния зимен пай с ябълки и канела 18 Декември 2025
3 рецепти за полезни и неустоимо вкусни зимни салати 17 Декември 2025
7 зимни плода, които ще ви помогнат в борбата с килограмите 13 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Лувърът отвори отново вратите си за посетители 20 Декември 2025
Болсонаро излиза от предварителния арест заради хирургична процедура 20 Декември 2025
Няма въведени кометари.