Коледата е времето на годината, когато домът ухае на канела, ванилия и прясно изпечени сладки. Ако искате да изненадате семейството и приятелите си с нещо домашно, вкусно и лесно за приготвяне, тези три рецепти за коледни сладки са идеални за вас. Пригответе престилката, пуснете празничната музика и да започваме!

1. Класически джинджифилови бисквити

Тези бисквити са истинска класика – ароматни, хрупкави и с перфектна празнична форма.

Необходими съставки:

2 ½ ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода за хляб

1 ч.л. джинджифил на прах

1 ч.л. канела

¼ ч.л. индийско орехче

100 г меко масло

½ ч.ч. кафява захар

½ ч.ч. мед

1 яйце

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и подправките. В друга купа разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете меда и яйцето и разбъркайте добре. Постепенно добавете сухите съставки, докато се получи меко тесто. Разточете тестото върху набрашнена повърхност и изрежете формички с коледни резци. Печете на 180°C за 8-10 минути.

2. Маслени бисквити с глазура

Тези нежни и хрупкави сладки са идеални за украса и подаръци.

Необходими съставки:

250 г масло (на стайна температура)

1 ч.ч. пудра захар

2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. царевично нишесте

1 ванилия

За глазурата:

1 ч.ч. пудра захар

2 с.л. лимонов сок

Хранителни бои и поръски за украса

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото с пудрата захар до гладка смес. Постепенно добавете брашното, нишестето и ванилията, докато получите меко тесто. Оформете малки топчета, леко ги сплескайте и подредете върху хартия за печене. Печете на 160°C за 10-12 минути, докато станат леко златисти. Смесете съставките за глазурата, украсете охладените сладки и ги оставете да изсъхнат.

3. Бързи шоколадови снежни топки

Тези сладки са топящи се в устата и идеални за любителите на шоколада.

Необходими съставки:

1 ¼ ч.ч. брашно

½ ч.ч. какао

1 ч.л. бакпулвер

100 г масло

1 ч.ч. кафява захар

2 яйца

1 ванилия

Пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. В друга купа разбийте маслото със захарта, добавете яйцата и ванилията. Смесете сухите съставки с мокрите, докато получите гладко тесто. Приберете го в хладилник за 30 минути. Оформете малки топчета, оваляйте ги обилно в пудра захар и ги подредете върху хартия за печене. Печете на 180°C за 10-12 минути.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички