Кокосовото масло има приятен аромат на кокос и много апетитен вкус. То е сред най-здравословните храни, които можем да открием. Това се обуславя от стабилността му при готвене.
Когато се готви с определен вид мазнина като зехтин или слънчогледово олио, високата температура може да разруши крехката му структура. Така всички здравословни ползи биват отнети. За разлика от тях, кокосовото масло е стабилно и устоява и на най-високите температури. То не изгаря и запазва всичките си полезни качества дори след термична обработка. И най-хубавото е, че с кокосово масло може да се сготви всичко – от месо, до десерти.
На пазара могат да се открият два вида кокосово масло. Едното е с типичният аромат на кокос, а другото е рафинираното. По-често се употребява рафинираното кокосово масло, тъй като не притежава силен аромат или определен вкус.
Интересното при кокосовото масло е, че при много студена температура придобива твърда бяла консистенция. Когато е оставено на топло пък, се втечнява напълно. Кокосовото масло е изключително полезно за готвене. В него може да се пържи всичко, като по този начин не само не се повишава, а се намалява „лошият” холестерол. Поради това то често се препоръчва като най-доброто масло за отслабване.

Единствено хидрогенизираната, втвърдена форма на кокосовото масло може да образува вредоносни трансмазнини. Това се обуславя от начина на производство, посредством добавянето на газ водород към маслото при високо налягане и температура. Това се прави, за да се повиши трайността му. Всички други форми на кокосовото масло позволяват на наситените мастни киселини в него да се абсорбират без проблеми от организма, като същевременно стимулират метаболизма.
С кокосово масло може да се готви всичко. То е единствената мазнина, която не се окислява при пържене и печене. Интересното е, че за разлика от други, тя няма типични вкус и мирис. Освен това няма и способността да задържа такива. Така тя може да се използва за продължително и многократно пържене на различни продукти.
Друга положителна черта на кокосовото масло е, че то не гранясва, тъй като не се окислява. При готвене не пръска, не се абсорбира и не се преобразува във вредни продукти при високи температури. Това го преви перфектна и най-здравословна алтернатива на всички мазнини за готвене. Кокосовото масло успешно може да замести всяка една от тях във всяка готварска рецепта.
Ето и три идеи за бързи и вкусни рецепти с кокосово масло:
Пуканки с кокосово масло

Загрейте една лъжица кокосово масло в тенджера на средна температура. Добавете зърна царевица и покрийте с капак. След като пуканките започнат да пукат, разклащайте тенджерата нежно от време на време, докато пукането затихне. Свалете от котлона, поръсете с още разтопено кокосово масло и поръсете със сол или други любими подправки.
Палачинки с банан

Тази рецепта е идеалната закуска дори за най-малките членове на семейството. Намачкайте два банана, добавете 2-3 с.л. брашно, 1 яйце, щипка канела и щипка бакпулвер. Разбъркайте добре сместа. В тиган за палачинки загрейте кокосово масло и сипете пълна лъжица от сместа на няколко места, така че да се оформят 3-4 мини палачинки според големината на тигана. Сервирайте с купичка цедено кисело мляко, пресни плодове, мед, любим сироп или каквото друго пожелаете.
Мъфини с горски плодове

Необходими продукти:
- 300 гр брашно
- 250 гр кисело мляко
- 150 гр тръстикова захар
- 2 яйца
- 75 мл разтопено кокосово масло
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- щипка сол
- 150 гр замразени или пресни горски плодове
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта в купа. В друг съд разбийте яйцата, добавете към тях киселото мляко. Накрая излейте разтопеното кокосово масло. Смесете сухите и течните съставки, добавете плодовете и разбъркайте леко колкото да се смесят. Печете 25-30 минути до златисто в предварително загрята на 180° фурна.
Прочети още
Виж всички


Как да почистите вкъщи само за 15 минути 04 Май 2025

Как да дезинфекцираме дъските за рязане у дома 29 Април 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг
17 Май 2025Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чуд
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете хумус всеки ден?
16 Май 2025На пръв поглед изглежда скромен – просто пастет от нахут, тахан, зехтин, лимон и чесън. Но хумусът е далеч повече от това. Той е кулинарна и нутриционна звезда, която съчетава вкус, полезност и лекота в една лъжица. Ако досега сте го възприемали като гарн
Прочети
Яж това всеки ден и виж как се променя тялото ти – тайната се крие в неочакван суперплод!
15 Май 2025Звучи като магия, нали? Малките червени плодчета, познати като годжи бери, вече години наред владеят света на здравословното хранене. Но какво точно ги прави толкова специални? Дали наистина топят мазнини, подмладяват кожата и ни пазят от болести — или то
Прочети
Тиквичката - зеленчукът на лятото, който ни носи много ползи
14 Май 2025С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“. .
Прочети
Артишок – любимият зеленчук на италианците, който има неподозирани ползи
12 Май 2025Малко зеленчуци могат да се похвалят с такава интересна съдба като артишока. Със своята странна форма, бодлива обвивка и деликатен вкус, той е не само кулинарен символ на Италия, но и истинско съкровище за здравето. А най-любопитното? Артишокът всъщност е
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
Няма въведени кометари.