Ако се отправите към фермерския пазар или магазина за хранителни стоки по всяко време сега и до края на зимата, вероятно ще видите един зеленчук на преден план: тиквата! Мускатна тиква, тиква тип „спагети“, тиква тип „кабоча“ и тиква тип „акорн“ са в сезон през по-меките месеци на годината.
Освен че е вкусна, тиквата се гордее с изобилие от ползи за здравето. Чудите се коя тиква е най-здравословна? Продължете да четете, за да видите какво мислят диетолозите и да видите три основни начина, по които тялото ви ще се възползва, ако ядете тиква редовно.
Какъв вид тиква е най-здравословна?
Въпреки че има много различни видове тикви, диетологът Емили Ван Ек казва, че има някои общи хранителни ползи за всички тях. „Както летните, така и зимните сортове са богати на хранителни вещества, универсални и естествено засищащи храни, които се вписват в много културни хранителни традиции“, обяснява тя.
Ван Ек казва, че всички видове тикви са богати на фибри, които са ключово хранително вещество. „Повечето тикви са богати на витамин C, калий и каротеноиди, които са червени и оранжеви растителни пигменти с антиоксидантни свойства“, добавя тя.
Тара Шмит, водещ диетолог в клиниката Майо, обяснява, че есенните и зимните тикви са по-богати на цвят в сравнение с летните тикви, които обикновено са зелени или жълти. Подобно на Ван Ек, тя казва, че червените и оранжевите цветове на есенните и зимните тикви са индикатор за високото им съдържание на антиоксиданти, по-специално каротеноиди. „Тялото ви може да преобразува някои каротеноиди във витамин А“, казва тя. Това е полезно, защото витамин А е ключово хранително вещество за здравето на зрението, имунитета и клетъчното здраве.
Но кой вид тиква е абсолютно най-здравословен? И двамата диетолози казват, че това зависи от вашите здравни цели. „Всеки вид тиква има уникални ползи“, казва Ван Ек. Например, тя казва, че мускатната тиква (или тип „бутернут“) е особено богата на прекурсори на витамин А (чудесна за тези, които искат да поддържат здравето на зрението си), докато тиквичките са по-леки и по-хидратиращи (добри за подпомагане на загубата на тегло).
Ако основната ви здравна цел е да намалите възпалението, сортовете тикви, богати на каротеноиди (като тиква тип „бутернут“ или „жълъд“) са добри за целта.
3 основни ползи от редовната консумация на тиква
И двамата диетолози подчертават, че независимо от вида тиква, който ядете, тялото ви ще има полза. Може дори да искате да сменяте вида тиква, който избирате, всеки път, за да получите по-голямо разнообразие от хранителни вещества, отколкото бихте яли един и същ вид тиква многократно. (Това също ще направи храненията ви по-интересни.)
3 ползи за здравето от редовната консумация на тиква
Прочети още
Виж всички
5 топли супи за студени есенни вечери 27 Октомври 2025
10 богати на вода храни за борба с дехидратацията 27 Октомври 2025
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна 26 Октомври 2025
5 кулинарни грешки, които тайно саботират диетата ти 25 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Свързани статии
Крушите - суперплодът, който прави чудеса
22 Октомври 2025Крушите, тези сладки и сочни плодове, които обикновено се свързват с есенния сезон, не са просто вкусна част от хранителния ни режим. Те са истински суперхрани, които притежават редица здравословни ползи, които често остават незабелязани. Когато става въп
Прочети
Тайната за най-ароматната и вкусна печена тиква
17 Октомври 2025Есента ухае на дим, канела и… тиква. Малко неща могат да се сравнят с аромата на печена тиква, който изпълва дома и създава уют в студените дни. Но как да направите тиквата наистина ароматна, сладка и карамелизирана, така че да се топи в устата? Ето някол
Прочети
„Златото на есента“: 7 невероятни ползи от дюлите, за които никой не говори
15 Октомври 2025Сезонът ухае на печени ябълки, чай с канела и... дюли. Онези скромни, леко груби плодове, които често подминаваме на пазара, всъщност са истинско съкровище за здравето. ...
Прочети
5 изкусителни есенни рецепти с тиква
11 Октомври 2025Есента е сезонът, който ни дарява с уют, топли цветове и вкусове, които създават истинска магия в кухнята. Един от главните герои на есенната трапеза е тиквата – ароматна, питателна и изключително полезна. Съдържаща витамини A, C и E, тиквата е същинско п
Прочети
Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето
10 Октомври 2025Нарът, наричан още „плодът на живота“, е не само изключително вкусен, но и богат на хранителни вещества, които допринасят за здравето и дълголетието. В продължение на хилядолетия този плод е бил символ на плодородие, сила и изцеление в различни култури.
Прочети
Виктория Бекъм говори открито за хранителното си разстройство: "Не съм докосвала шоколад от 90-те"
09 Октомври 2025Виктория Бекъм споделя нови подробности за своя „изключително нездравословен“ хранителен проблем от миналото, който я накарал да „загуби всякаква връзка с реалността“ след разпадането на Spice Girls през 2000 г. ...
Прочети
Защо трябва да пием вода в синя бутилка?
08 Октомври 2025Водата е източникът на живот – тя поддържа тялото ни хидратирано, ускорява метаболизма, подобрява концентрацията и регулира вътрешните процеси. Но знаете ли, че освен количеството, което приемаме, и начинът, по който съхраняваме водата, също може да има з
Прочети
Няма въведени кометари.