Ако се отправите към фермерския пазар или магазина за хранителни стоки по всяко време сега и до края на зимата, вероятно ще видите един зеленчук на преден план: тиквата! Мускатна тиква, тиква тип „спагети“, тиква тип „кабоча“ и тиква тип „акорн“ са в сезон през по-меките месеци на годината.

Освен че е вкусна, тиквата се гордее с изобилие от ползи за здравето. Чудите се коя тиква е най-здравословна? Продължете да четете, за да видите какво мислят диетолозите и да видите три основни начина, по които тялото ви ще се възползва, ако ядете тиква редовно.

Какъв вид тиква е най-здравословна?

Въпреки че има много различни видове тикви, диетологът Емили Ван Ек казва, че има някои общи хранителни ползи за всички тях. „Както летните, така и зимните сортове са богати на хранителни вещества, универсални и естествено засищащи храни, които се вписват в много културни хранителни традиции“, обяснява тя.

Ван Ек казва, че всички видове тикви са богати на фибри, които са ключово хранително вещество. „Повечето тикви са богати на витамин C, калий и каротеноиди, които са червени и оранжеви растителни пигменти с антиоксидантни свойства“, добавя тя.

Тара Шмит, водещ диетолог в клиниката Майо, обяснява, че есенните и зимните тикви са по-богати на цвят в сравнение с летните тикви, които обикновено са зелени или жълти. Подобно на Ван Ек, тя казва, че червените и оранжевите цветове на есенните и зимните тикви са индикатор за високото им съдържание на антиоксиданти, по-специално каротеноиди. „Тялото ви може да преобразува някои каротеноиди във витамин А“, казва тя. Това е полезно, защото витамин А е ключово хранително вещество за здравето на зрението, имунитета и клетъчното здраве.

Но кой вид тиква е абсолютно най-здравословен? И двамата диетолози казват, че това зависи от вашите здравни цели. „Всеки вид тиква има уникални ползи“, казва Ван Ек. Например, тя казва, че мускатната тиква (или тип „бутернут“) е особено богата на прекурсори на витамин А (чудесна за тези, които искат да поддържат здравето на зрението си), докато тиквичките са по-леки и по-хидратиращи (добри за подпомагане на загубата на тегло).

Ако основната ви здравна цел е да намалите възпалението, сортовете тикви, богати на каротеноиди (като тиква тип „бутернут“ или „жълъд“) са добри за целта. 

3 основни ползи от редовната консумация на тиква

И двамата диетолози подчертават, че независимо от вида тиква, който ядете, тялото ви ще има полза. Може дори да искате да сменяте вида тиква, който избирате, всеки път, за да получите по-голямо разнообразие от хранителни вещества, отколкото бихте яли един и същ вид тиква многократно. (Това също ще направи храненията ви по-интересни.) 

3 ползи за здравето от редовната консумация на тиква

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички