Великден е празник на светлината, пролетта и семейните събирания около богата трапеза. Освен традиционните ястия като агнешко и козунак, салатите също играят важна роля – те внасят свежест, цвят и лекота сред по-тежките храни.

Подбрахме три лесни и апетитни идеи за великденски салати, които да съчетаеш с празничното меню. Всяка от тях е вкусна, цветна и носи пролетно настроение – точно като самия празник!

* * * 

За предястие: салата с яйца, авокадо и рукола

Идеална за след великденските яйца!

Необходими продукти:

• 4 сварени яйца (нарязани на четвъртинки)

• 1 узряло авокадо (нарязано на кубчета)

• 1 чаша рукола

• 1 малка червена глава лук (тънко нарязана)

• 1 с.л. лимонов сок

• Зехтин, сол, черен пипер

• По желание: натрошено сирене или пармезан

Начин на приготвяне:

Смесвате всички съставки в купа, овкусявате със зехтин, лимонов сок, сол и пипер. Сервирате охладена.

* * * 

За разядка: пъстра салата с печени чушки, яйца и сирене

Традиционна, но с леко модерен привкус.

Необходими продукти:

• 3 печени червени чушки (обелени и нарязани на ленти)

• 3 сварени яйца

• 100 г сирене (натрошено или нарязано)

• 1 скилидка чесън (стрита с малко сол)

• 2 с.л. зехтин

• 1 ч.л. оцет (винен или балсамов)

• Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесете чушките, яйцата (нарязани), сиренето и чесъна. Добавете зехтин и оцет, разбъркайте леко. Поръсете с магданоз и сервирайте!

* * * 

За гарнитура към агнешкото: пролетна картофена салата с горчица и репички

Цветна и лека, перфектна за свеж завършек на всяко ястие с агнешко.

Необходими продукти:

• 500 г пресни картофи (сварени и нарязани)

• 5-6 репички (тънко нарязани)

• 1 стрък пресен лук

• 1 ч.л. дижонска горчица

• 2 с.л. зехтин

• 1 с.л. ябълков оцет

• Копър или магданоз

Начин на приготвяне:

Смесете картофите с репичките и лука. В отделна купичка разбъркайте горчицата, зехтина и оцета, залейте салатата. Разбъркайте внимателно и сервирайте с копър.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички