След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори живот.

С малко въображение остатъците от козунак могат да се превърнат в страхотни десерти – бързи, ароматни и апетитни. Ето 3 сладки идеи, с които ще се влюбите отново в тази пухкава класика.

1. Пържени козуначени филийки

Това е може би най-изпитаната и бърза рецепта за стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии. Козунакът се нарязва на дебели филии. Всяка от тях се оваля в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

2. Козуначен крем карамел

Необходими продукти:

козунак - 500 гр.

яйца - 4 бр.

захар - 4 с.л.

прясно мляко - 700 мл.

ванилия - 1 бр.

захар - 1/2 ч.ч за карамела

В малка тавичка или купички карамелизираме кристална захар. Натрошаваме на много ситно козунака върху карамела. Разбиваме яйцата с 4 с.л. захар, прибавяме топлото прясно мляко и ванилията. Тази смес изсипваме върху козунака, хубаво да попие. Запичаме до розово на водна баня в умерена фурна на 170 градуса. 

3. Сладка баница с козунак

Необходими продукти:

прясно мляко - 600 мл

яйца - 4 броя

ванилия - 1 брой

козунак - 1/2 стар (сух)

кафява захар - 2 с.л.

Разбийте яйцата и ги смесете заедно със захарта, ванилията и прясното мляко. Пригответе си тава за печене и начупете в нея натрошения на малки парчета сух козунак. съветват от Gotvach.bg. Полейте с разбитите яйца. Печете сладката баница в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност. Охладете, нарежете на резени и сервирайте. Може да поръсите с пудра захар.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички