Има толкова много разновидности на рикота: тя може да се направи от краве, овче, козе или биволско мляко и се предлага в осолени, печени и пушени варианти. Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете, редом с все по-популярната и високопротеинова извара.
Какво е рикота?
Вярвате или не, рикота технически не се брои за сирене. Всъщност това е млечен страничен продукт, който се консумира от бронзовата епоха и се прави от суроватка - течността, която остава след производството на други сирена. След това производителите нагряват суроватката и добавят киселина, което води до образуването на люспи на повърхността. Тези люспи са рикота. С мек вкус, рикотата обикновено е леко, с кремообразна текстура.
Защо рикотата е здравословен избор?
Според Британската фондация за сърце, сиренето рикота е с ниско съдържание на сол и мазнини - само 10% мазнини, от които 6% са наситени. Съдържанието на протеини ще зависи от това дали е приготвена с пълномаслено мляко, полуобезмаслено мляко или е с ниско съдържание на мазнини, но обикновено в 100 гр ще получите:
• 7-8 гр протеин в рикота от пълномаслено мляко
• 8-9 гр протеин в рикота от полуобезмаслено мляко
• 10-11 гр протеин в рикота с ниско съдържание на мазнини или без мазнини
Освен това, рикотата съдържа множество витамини и минерали, включително витамин К и калций, и двата от които са полезни за здравето на костите и съсирването на кръвта.

Ползите от консумацията на рикота
• Лесно смилаемо е
• Има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар
• Съдържа малко мазнини в сравнение с други пресни сирена като фета, моцарела и маскарпоне
• Нискокалорично е (140 калории на 100 гр)
• Богато е на протеини, които могат да помогнат за изграждането на мускули и възстановяване
• Полезно е за здравето на костите благодарение на съдържанието на калций и витамин К
• Богато е на витамин B12, който подпомага здравословния метаболизъм, образуването на червени кръвни телца и доброто здраве на нервната система
• Поради високото съдържание на протеини, то е засищаща храна
• Тъй като рикота съдържа както суроватъчен протеин, така и фосфор, тя може да помогне за регулиране на кръвното налягане
Ето и 6 идеи как да хапвате това вкусно и диетично сирене:
6 идеи как да включите рикота в менюто си
Кой трябва да избягва консумацията на рикота?
Освен ако вашият лекар не ви е казал да избягвате консумацията на храни с хранителния профил на рикота, има само една група, която трябва да я избягва: тези с лактозна непоносимост. Въпреки че рикотата е млечен продукт, тя все пак съдържа лактоза и следователно не би била подходяща за хора с непоносимост или алергии.
Паста с рикота и сушени домати

Необходими продукти (за 2 порции):
- • 200 гр паста, за предпочитане пълнозърнеста и био
- • 150 гр прясна рикота
- • ½ чаша сушени домати, нарязани
- • Шепа орехи
- • 6-7 маслини Таджаска
- • Пресен босилек, нарязан
- • Сол и черен пипер на вкус
- • Пармезан, по желание
Начин на приготвяне:
• Поставете рикотата в блендер и добавете една супена лъжица топла вода, заедно с останалите съставки, като оставите сушените домати, босилека, солта и черния пипер и пастата.
• Пасирайте, докато се образува гладък крем.
• Сварете пастата ал денте и отцедете, като запазите част от водата от пастата.
• Смесете пастата със сместа от крема рикота.
• Добавете нарязаните сушени домати и нарязания босилек към пастата и подправете със сол, черен пипер, малко зехтин и поръсете с пармезан.
Прочети още
Виж всички



Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко
06 Май 2025Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до
Прочети
3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути
03 Май 2025Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 мин
Прочети
Най-полезните храни, богати на витамин D
28 Април 2025Храните, които са богати на витамин D, са от съществено значение за здравословното хранене. Мастноразтворимото хранително вещество, което се произвежда от телата ни, когато се абсорбира от слънчева светлина или се намира в храната и добавките
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
3 нетрадиционни, но невероятно вкусни салати за великденската трапеза
18 Април 2025Освен традиционните ястия като агнешко и козунак, салатите също играят важна роля – те внасят свежест, цвят и лекота сред по-тежките храни.
Прочети
Няма въведени кометари.