Има толкова много разновидности на рикота: тя може да се направи от краве, овче, козе или биволско мляко и се предлага в осолени, печени и пушени варианти. Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете, редом с все по-популярната и високопротеинова извара.

Какво е рикота?

Вярвате или не, рикота технически не се брои за сирене. Всъщност това е млечен страничен продукт, който се консумира от бронзовата епоха и се прави от суроватка - течността, която остава след производството на други сирена. След това производителите нагряват суроватката и добавят киселина, което води до образуването на люспи на повърхността. Тези люспи са рикота. С мек вкус, рикотата обикновено е леко, с кремообразна текстура.

Защо рикотата е здравословен избор?

Според Британската фондация за сърце, сиренето рикота е с ниско съдържание на сол и мазнини - само 10% мазнини, от които 6% са наситени. Съдържанието на протеини ще зависи от това дали е приготвена с пълномаслено мляко, полуобезмаслено мляко или е с ниско съдържание на мазнини, но обикновено в 100 гр ще получите:

• 7-8 гр протеин в рикота от пълномаслено мляко

• 8-9 гр протеин в рикота от полуобезмаслено мляко

• 10-11 гр протеин в рикота с ниско съдържание на мазнини или без мазнини

Освен това, рикотата съдържа множество витамини и минерали, включително витамин К и калций, и двата от които са полезни за здравето на костите и съсирването на кръвта.

Ползите от консумацията на рикота

• Лесно смилаемо е

• Има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар

• Съдържа малко мазнини в сравнение с други пресни сирена като фета, моцарела и маскарпоне

• Нискокалорично е (140 калории на 100 гр)

• Богато е на протеини, които могат да помогнат за изграждането на мускули и възстановяване

• Полезно е за здравето на костите благодарение на съдържанието на калций и витамин К

• Богато е на витамин B12, който подпомага здравословния метаболизъм, образуването на червени кръвни телца и доброто здраве на нервната система

• Поради високото съдържание на протеини, то е засищаща храна

• Тъй като рикота съдържа както суроватъчен протеин, така и фосфор, тя може да помогне за регулиране на кръвното налягане

Ето и 6 идеи как да хапвате това вкусно и диетично сирене:

6 идеи как да включите рикота в менюто си

Кой трябва да избягва консумацията на рикота?

Освен ако вашият лекар не ви е казал да избягвате консумацията на храни с хранителния профил на рикота, има само една група, която трябва да я избягва: тези с лактозна непоносимост. Въпреки че рикотата е млечен продукт, тя все пак съдържа лактоза и следователно не би била подходяща за хора с непоносимост или алергии.

Паста с рикота и сушени домати

Необходими продукти (за 2 порции):

  • • 200 гр паста, за предпочитане пълнозърнеста и био
  • • 150 гр прясна рикота
  • • ½ чаша сушени домати, нарязани
  • • Шепа орехи
  • • 6-7 маслини Таджаска
  • • Пресен босилек, нарязан
  • • Сол и черен пипер на вкус
  • • Пармезан, по желание

Начин на приготвяне:

• Поставете рикотата в блендер и добавете една супена лъжица топла вода, заедно с останалите съставки, като оставите сушените домати, босилека, солта и черния пипер и пастата.

• Пасирайте, докато се образува гладък крем.

• Сварете пастата ал денте и отцедете, като запазите част от водата от пастата.

• Смесете пастата със сместа от крема рикота.

• Добавете нарязаните сушени домати и нарязания босилек към пастата и подправете със сол, черен пипер, малко зехтин и поръсете с пармезан.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички