Има толкова много разновидности на рикота: тя може да се направи от краве, овче, козе или биволско мляко и се предлага в осолени, печени и пушени варианти. Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете, редом с все по-популярната и високопротеинова извара.
Какво е рикота?
Вярвате или не, рикота технически не се брои за сирене. Всъщност това е млечен страничен продукт, който се консумира от бронзовата епоха и се прави от суроватка - течността, която остава след производството на други сирена. След това производителите нагряват суроватката и добавят киселина, което води до образуването на люспи на повърхността. Тези люспи са рикота. С мек вкус, рикотата обикновено е леко, с кремообразна текстура.
Защо рикотата е здравословен избор?
Според Британската фондация за сърце, сиренето рикота е с ниско съдържание на сол и мазнини - само 10% мазнини, от които 6% са наситени. Съдържанието на протеини ще зависи от това дали е приготвена с пълномаслено мляко, полуобезмаслено мляко или е с ниско съдържание на мазнини, но обикновено в 100 гр ще получите:
• 7-8 гр протеин в рикота от пълномаслено мляко
• 8-9 гр протеин в рикота от полуобезмаслено мляко
• 10-11 гр протеин в рикота с ниско съдържание на мазнини или без мазнини
Освен това, рикотата съдържа множество витамини и минерали, включително витамин К и калций, и двата от които са полезни за здравето на костите и съсирването на кръвта.
Ползите от консумацията на рикота
• Лесно смилаемо е
• Има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар
• Съдържа малко мазнини в сравнение с други пресни сирена като фета, моцарела и маскарпоне
• Нискокалорично е (140 калории на 100 гр)
• Богато е на протеини, които могат да помогнат за изграждането на мускули и възстановяване
• Полезно е за здравето на костите благодарение на съдържанието на калций и витамин К
• Богато е на витамин B12, който подпомага здравословния метаболизъм, образуването на червени кръвни телца и доброто здраве на нервната система
• Поради високото съдържание на протеини, то е засищаща храна
• Тъй като рикота съдържа както суроватъчен протеин, така и фосфор, тя може да помогне за регулиране на кръвното налягане
Ето и 6 идеи как да хапвате това вкусно и диетично сирене:
6 идеи как да включите рикота в менюто си
Кой трябва да избягва консумацията на рикота?
Освен ако вашият лекар не ви е казал да избягвате консумацията на храни с хранителния профил на рикота, има само една група, която трябва да я избягва: тези с лактозна непоносимост. Въпреки че рикотата е млечен продукт, тя все пак съдържа лактоза и следователно не би била подходяща за хора с непоносимост или алергии.
Паста с рикота и сушени домати
Необходими продукти (за 2 порции):
- • 200 гр паста, за предпочитане пълнозърнеста и био
- • 150 гр прясна рикота
- • ½ чаша сушени домати, нарязани
- • Шепа орехи
- • 6-7 маслини Таджаска
- • Пресен босилек, нарязан
- • Сол и черен пипер на вкус
- • Пармезан, по желание
Начин на приготвяне:
• Поставете рикотата в блендер и добавете една супена лъжица топла вода, заедно с останалите съставки, като оставите сушените домати, босилека, солта и черния пипер и пастата.
• Пасирайте, докато се образува гладък крем.
• Сварете пастата ал денте и отцедете, като запазите част от водата от пастата.
• Смесете пастата със сместа от крема рикота.
• Добавете нарязаните сушени домати и нарязания босилек към пастата и подправете със сол, черен пипер, малко зехтин и поръсете с пармезан.
Прочети още
Виж всички
Вкусът на една епоха: Кои са били любимите ястия на княз Борис I 25 Ноември 2025
Бобът - зимното богатство с десетки ползи за здравето 24 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Имате ли добре развита емоционална интелигентност? 26 Ноември 2025
Цитат на деня 26 Ноември 2025
Няма въведени кометари.