Черният сусам от векове е ценен не само като подправка, но и като мощен източник на хранителни вещества. В традиционната китайска и аюрведична медицина той се счита за „еликсир на младостта“ и особено за жените играе важна роля в поддържането на здравето, енергията и красотата.

Богат източник на желязо и минерали

Черният сусам съдържа значителни количества желязо, магнезий, калций и цинк. Това го прави ценен за жените, особено в периоди на менструация, когато организмът губи желязо и рискът от анемия се увеличава. Калцият пък подпомага здравината на костите – ключово за превенция на остеопороза в по-късните години.

Подпомага хормоналния баланс

Сусамовите семена съдържат фитостероли и лигнани – растителни съединения, които подпомагат регулирането на хормоналния баланс. При жените това може да облекчи симптоми на предменструален синдром (ПМС), както и дискомфорта по време на менопаузата.

Поддържа красива кожа и коса

Маслото от черен сусам е богато на антиоксиданти и витамин Е. То подхранва кожата отвътре и отвън, като я прави по-еластична и устойчива на стареене. Освен това стимулира растежа на косата и намалява косопада – проблем, с който често се сблъскват жените при хормонални промени или стрес.

Енергия и жизненост

Благодарение на високото съдържание на полезни мазнини (омега-6 мастни киселини) и протеини, черният сусам осигурява дълготрайна енергия. Това е от значение за жени с натоварен график или за тези, които спортуват активно.

Поддържа здравето на репродуктивната система

В традиционната медицина черният сусам се използва за стимулиране на плодовитостта и за укрепване на женската репродуктивна система. Макар научните доказателства да са ограничени, съдържанието на важни минерали и антиоксиданти наистина благоприятства функциите на организма.

Как да го включим в храненето?

- Поръсете смляно семе върху салати или овесена каша.

- Добавете го в смутита за допълнителен минерален заряд.

- Използвайте сусамово масло за готвене или като дресинг.

- Пригответе традиционни сладки или тахан от черен сусам.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички