Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до Азия. Ако търсиш нещо различно, но все така вкусно за Гергьоведен или пък за друг повод, тези три рецепти ще те изненадат приятно:
Агнешко къри със сладък картоф и кокосово мляко - Вдъхновение от индийска и тайландска кухня

Необходими продукти:
500 г агнешко бутче, нарязано на хапки
1 сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. къри паста (или прах)
400 мл кокосово мляко
1 ч.л. джинджифил (пресен или на прах)
Сол, черен пипер, свеж кориандър
Приготвяне: Задуши лука и чесъна в малко мазнина до златисто. Добави агнешкото, подправките и кърито и запържи за няколко минути. Сложи сладкия картоф, кокосовото мляко и малко вода. Остави да къкри около 40 минути или докато месото омекне. Поднеси с ориз басмати и поръсено със свеж кориандър.
Агнешки кюфтенца с мента и кисело мляко в питка - Вдъхновение от средиземноморска улична храна

Необходими продукти:
400 г смляно агнешко месо
1 скилидка чесън, настъргана
1 шепа ситно нарязана мента
1 ч.л. кимион
Сол и черен пипер
Гръцко кисело мляко
Плоски хлябчета (пита или лаваш)
Нарязана краставица, домат, червен лук
Приготвяне: Смеси агнешкото с подправките и ментата. Оформи малки кюфтенца и ги изпържи или изпечи на скара до златисто. Поднеси ги в питка с кисело мляко, свежи зеленчуци и малко лимонов сок. Получава се свежо, ароматно и засищащо ястие!
Агнешко с киноа, печени зеленчуци и нар - Вдъхновение от модерната здравословна кухня и ориенталкския вкус

Необходими продукти:
300 г агнешко филе (или остатъци от печено месо)
1 ч.ч. сварена киноа
1 тиквичка, нарязана
1 червена чушка
1 морков
Зърна от 1/2 нар
Зехтин, сол, черен пипер
Лимонов сок, магданоз
Приготвяне: Изпечи зеленчуците на фурна с малко зехтин. Нарежи агнешкото на тънки ленти и го запечи или използвай студено. Смеси всичко с киноата, овкуси с лимонов сок и подправки. Добави нар и поръси с магданоз. Лека и ефектна салата с балансиран вкус.
Прочети още
Виж всички



Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 19 Май 2025


На днешната дата, 19 май. Рождениците днес 19 Май 2025
Свързани статии

Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Плато с бурата – неустоимата тенденция, която ще събере всички около масата това лято
13 Май 2025Можете да комбинирате бурата с всичко - от домати и босилек до нектарини и прошуто.
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути
03 Май 2025Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 мин
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
La pasta perfetta! Как да готвим паста като италианци
25 Април 2025Съветите за приготвяне на паста, които някога са били смятани за открития, са се превърнали във втора природа за много любители готвачи. Почти всеки с телевизор сега знае, че трябва да осоли добре водата за готвене и да запази част от нея за соса.
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
Няма въведени кометари.