Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до Азия. Ако търсиш нещо различно, но все така вкусно за Гергьоведен или пък за друг повод, тези три рецепти ще те изненадат приятно:

Агнешко къри със сладък картоф и кокосово мляко - Вдъхновение от индийска и тайландска кухня

Необходими продукти:

500 г агнешко бутче, нарязано на хапки

1 сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 с.л. къри паста (или прах)

400 мл кокосово мляко

1 ч.л. джинджифил (пресен или на прах)

Сол, черен пипер, свеж кориандър

Приготвяне: Задуши лука и чесъна в малко мазнина до златисто. Добави агнешкото, подправките и кърито и запържи за няколко минути. Сложи сладкия картоф, кокосовото мляко и малко вода. Остави да къкри около 40 минути или докато месото омекне. Поднеси с ориз басмати и поръсено със свеж кориандър.

Агнешки кюфтенца с мента и кисело мляко в питка - Вдъхновение от средиземноморска улична храна

Необходими продукти:

400 г смляно агнешко месо

1 скилидка чесън, настъргана

1 шепа ситно нарязана мента

1 ч.л. кимион

Сол и черен пипер

Гръцко кисело мляко

Плоски хлябчета (пита или лаваш)

Нарязана краставица, домат, червен лук

Приготвяне: Смеси агнешкото с подправките и ментата. Оформи малки кюфтенца и ги изпържи или изпечи на скара до златисто. Поднеси ги в питка с кисело мляко, свежи зеленчуци и малко лимонов сок. Получава се свежо, ароматно и засищащо ястие!

Агнешко с киноа, печени зеленчуци и нар - Вдъхновение от модерната здравословна кухня и ориенталкския вкус

Необходими продукти:

300 г агнешко филе (или остатъци от печено месо)

1 ч.ч. сварена киноа

1 тиквичка, нарязана

1 червена чушка

1 морков

Зърна от 1/2 нар

Зехтин, сол, черен пипер

Лимонов сок, магданоз

Приготвяне: Изпечи зеленчуците на фурна с малко зехтин. Нарежи агнешкото на тънки ленти и го запечи или използвай студено. Смеси всичко с киноата, овкуси с лимонов сок и подправки. Добави нар и поръси с магданоз. Лека и ефектна салата с балансиран вкус.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички