Коледният сезон носи не само радост, но и ароматите на канела, джинджифил, ванилия и цитруси, които правят всяко ястие и питие още по-специално. Какво по-хубаво от чаша топла напитка, която ухае на празник и стопля душата?
Представяме ви три рецепти за напитки, които ще ви пренесат директно в света на коледната магия:
Горещ ябълков сайдер с канела и карамфил
Тази напитка е като прегръдка в чаша – сладка, ароматна и изключително лесна за приготвяне.
Необходими продукти:
1 л ябълков сок (натурален)
2 пръчки канела
5-6 карамфилчета
1 звезден анасон (по желание)
Кората на 1 портокал (нарязана на ленти)
1-2 с.л. кафява захар (по желание)
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера изсипете ябълковия сок. Добавете канелата, карамфила, звездния анасон и портокаловата кора. Загрейте на слаб огън и оставете да къкри около 15-20 минути, за да се смесят ароматите. Подсладете със захар, ако искате, и сервирайте горещо, украсено с пръчица канела или резен портокал.
Коледно лате с джинджифил и мед
Тази кремообразна напитка съчетава богатия вкус на кафе с пикантния аромат на джинджифил и сладостта на меда – истинска празнична наслада.
Необходими продукти:
1 чаша силно кафе (еспресо или филтър)
1 чаша прясно мляко (или растителна алтернатива)
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. канела
1 с.л. мед
Разбитата сметана (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото в малка тенджерка и добавете джинджифила, канелата и меда. Разбъркайте добре. Смесете млякото с приготвеното кафе. Сервирайте в голяма чаша, украсено с разбита сметана и поръсено с щипка канела.
Горещ шоколад с портокалова нотка
Класически горещ шоколад, но с коледен привкус на портокал и щипка вълшебство.
Необходими продукти:
500 мл прясно мляко (или растителна алтернатива)
100 г черен шоколад (натрошен)
2 с.л. какао на прах
1 с.л. захар или мед (по вкус)
Кората на 1 портокал
Щипка ванилия или ванилов екстракт
Разбитата сметана и настърган шоколад за украса
Начин на приготвяне:
В малка тенджера загрейте млякото с портокаловата кора и ванилията, без да го кипвате. Добавете натрошения шоколад, какаото и захарта. Разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Прецедете напитката, за да премахнете кората, и сервирайте в чаша. Украсете с разбита сметана и настърган шоколад.
Прочети още
Виж всички
3 лесни рецепти за вкусни коледни сладки 22 Декември 2025
Свежо и коледно: 3 рецепти с мандарини 20 Декември 2025
Наръчник за спасение от празничното преяждане 18 Декември 2025
Рецепта за перфектния зимен пай с ябълки и канела 18 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 22 до 28 декември 22 Декември 2025
Времето: Днес ще бъде предимно облачно 22 Декември 2025
Няма въведени кометари.