Коледният сезон носи не само радост, но и ароматите на канела, джинджифил, ванилия и цитруси, които правят всяко ястие и питие още по-специално. Какво по-хубаво от чаша топла напитка, която ухае на празник и стопля душата?

Представяме ви три рецепти за напитки, които ще ви пренесат директно в света на коледната магия:

Горещ ябълков сайдер с канела и карамфил

Тази напитка е като прегръдка в чаша – сладка, ароматна и изключително лесна за приготвяне.

Необходими продукти:

1 л ябълков сок (натурален)

2 пръчки канела

5-6 карамфилчета

1 звезден анасон (по желание)

Кората на 1 портокал (нарязана на ленти)

1-2 с.л. кафява захар (по желание)

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера изсипете ябълковия сок. Добавете канелата, карамфила, звездния анасон и портокаловата кора. Загрейте на слаб огън и оставете да къкри около 15-20 минути, за да се смесят ароматите. Подсладете със захар, ако искате, и сервирайте горещо, украсено с пръчица канела или резен портокал.

Коледно лате с джинджифил и мед

Тази кремообразна напитка съчетава богатия вкус на кафе с пикантния аромат на джинджифил и сладостта на меда – истинска празнична наслада.

Необходими продукти:

1 чаша силно кафе (еспресо или филтър)

1 чаша прясно мляко (или растителна алтернатива)

1/2 ч.л. смлян джинджифил

1/2 ч.л. канела

1 с.л. мед

Разбитата сметана (по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото в малка тенджерка и добавете джинджифила, канелата и меда. Разбъркайте добре. Смесете млякото с приготвеното кафе. Сервирайте в голяма чаша, украсено с разбита сметана и поръсено с щипка канела.

Горещ шоколад с портокалова нотка

Класически горещ шоколад, но с коледен привкус на портокал и щипка вълшебство.

Необходими продукти:

500 мл прясно мляко (или растителна алтернатива)

100 г черен шоколад (натрошен)

2 с.л. какао на прах

1 с.л. захар или мед (по вкус)

Кората на 1 портокал

Щипка ванилия или ванилов екстракт

Разбитата сметана и настърган шоколад за украса

Начин на приготвяне:

В малка тенджера загрейте млякото с портокаловата кора и ванилията, без да го кипвате. Добавете натрошения шоколад, какаото и захарта. Разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Прецедете напитката, за да премахнете кората, и сервирайте в чаша. Украсете с разбита сметана и настърган шоколад.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички