Лещата и бобът са не само богати на протеини и фибри, но и невероятно гъвкави в кулинарията. Ако сте свикнали да ги приготвяте само като супа или яхния, днес ще ви предложим четири нестандартни рецепти, които ще ви изненадат с вкус и креативност!
Хрупкави кюфтета с червена леща и киноа

Необходими продукти:
1 ч.ч. червена леща
½ ч.ч. киноа
1 морков (настърган)
½ глава лук (нарязан на ситно)
2 скилидки чесън (смачкани)
1 ч.л. кимион
½ ч.л. пушен пипер
2 с.л. галета или овесени ядки
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
Сварете червената леща и киноата в отделни съдове, докато омекнат. Смесете всички съставки в купа и намачкайте добре. Оформете кюфтета и ги запечете в тиган с малко зехтин до златисто. Сервирайте с пълнозърнесто хлебче, авокадо и свежа салата.
Лещени палачинки с индийски подправки

Необходими продукти:
1 ч.ч. жълта или червена леща
1 ч.ч. вода
½ ч.л. куркума
½ ч.л. кимион
½ ч.л. сол
1 шепа пресен магданоз (нарязан)
1 с.л. кокосово масло за готвене
Начин на приготвяне:
Накиснете лещата във вода за 2-3 часа, след което я пасирайте с подправките. Загрейте тиган с малко кокосово масло. Изсипете малко от сместа и разпределете равномерно. Гответе 2-3 минути на страна и сервирайте с кисело мляко или хумус.
Средиземноморска салата с бял боб и сушени домати

Необходими продукти:
1 ½ ч.ч. сварен бял боб
½ червена чушка (нарязана на кубчета)
4-5 сушени домата (накиснати и нарязани на ивички)
½ глава червен лук (нарязан на ситно)
1 шепа пресен магданоз или босилек
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
½ ч.л. сол
½ ч.л. риган
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в купа. Оставете салатата да престои 10-15 минути, за да се смесят ароматите. Сервирайте с препечен хляб или като гарнитура към риба или месо.
Бял боб с пушен бекон и спанак

Продукти:
300 г бял боб
150 г пушен бекон, нарязан на кубчета
2 чаши пресен спанак
1 лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, накълцани
1 чаша бульон (зеленчуков или пилешки)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. мащерка
2 супени лъжици зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Сварете боба, ако не е предварително сварен, и го отцедете. В голям тиган загрейте зехтина и запържете бекона до златисто. Извадете го и го оставете настрана. В същия тиган добавете лука и чесъна и ги запържете, докато омекнат. Добавете червения пипер и мащерката и разбъркайте за 1 минута. Прибавете спанака и боба, след което налейте бульона. Оставете да къкри около 5 минути, докато спанакът увехне. Върнете бекона в тигана и подправете със сол и пипер. Сервирайте топло, като може да добавите малко зехтин или пармезан за допълнителен вкус.
Прочети още
Виж всички
Най-полезните храни, богати на витамин D 28 Април 2025



La pasta perfetta! Как да готвим паста като италианци 25 Април 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Индия и Пакистан са на ръба на война 28 Април 2025
Свързани статии

6 невероятни факта, които не знаеш за женското тяло
28 Април 2025Женското тяло е истинска загадка, изпълнена с невероятни и често неразбрани особености. Всеки ден науката разкрива нови и удивителни факти за това как функционира женският организъм. От способността му да се адаптира към различни условия до уникалните мех
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
3 нетрадиционни, но невероятно вкусни салати за великденската трапеза
18 Април 2025Освен традиционните ястия като агнешко и козунак, салатите също играят важна роля – те внасят свежест, цвят и лекота сред по-тежките храни.
Прочети
Лазаровден и Цветница - какво да си сготвим този уикенд по повод любимите пролетни празници
12 Април 2025Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъф
Прочети
3 идеи за нисковъглехидратна вечеря
09 Април 2025Някои вечери просто си крещят за пица или паста, но ако и вие като нас искате да се насладите на вкусна вечеря без да се обвинявате след това, че сте прекалили с въглехидратите, не се притеснявайте! Време е да подготвим не само вкусно, но и здравословно м
Прочети
Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря
19 Март 2025Животът е достатъчно забързан, за да прекарваме часове в кухнята всяка вечер. Добрата новина? Вкусната вечеря не трябва да отнема цялото ви време! Ако след дълъг ден искате да приготвите нещо бързо, но все пак домашно и апетитно, тези три рецепти ще ви сп...
Прочети
Няма въведени кометари.