Лещата и бобът са не само богати на протеини и фибри, но и невероятно гъвкави в кулинарията. Ако сте свикнали да ги приготвяте само като супа или яхния, днес ще ви предложим четири нестандартни рецепти, които ще ви изненадат с вкус и креативност!

Хрупкави кюфтета с червена леща и киноа

Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща

½ ч.ч. киноа

1 морков (настърган)

½ глава лук (нарязан на ситно)

2 скилидки чесън (смачкани)

1 ч.л. кимион

½ ч.л. пушен пипер

2 с.л. галета или овесени ядки

Сол и черен пипер на вкус

1 с.л. зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

Сварете червената леща и киноата в отделни съдове, докато омекнат. Смесете всички съставки в купа и намачкайте добре. Оформете кюфтета и ги запечете в тиган с малко зехтин до златисто. Сервирайте с пълнозърнесто хлебче, авокадо и свежа салата.

Лещени палачинки с индийски подправки

Необходими продукти:

1 ч.ч. жълта или червена леща

1 ч.ч. вода

½ ч.л. куркума

½ ч.л. кимион

½ ч.л. сол

1 шепа пресен магданоз (нарязан)

1 с.л. кокосово масло за готвене

Начин на приготвяне:

Накиснете лещата във вода за 2-3 часа, след което я пасирайте с подправките. Загрейте тиган с малко кокосово масло. Изсипете малко от сместа и разпределете равномерно. Гответе 2-3 минути на страна и сервирайте с кисело мляко или хумус.

Средиземноморска салата с бял боб и сушени домати

Необходими продукти:

1 ½ ч.ч. сварен бял боб

½ червена чушка (нарязана на кубчета)

4-5 сушени домата (накиснати и нарязани на ивички)

½ глава червен лук (нарязан на ситно)

1 шепа пресен магданоз или босилек

2 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

½ ч.л. сол

½ ч.л. риган

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа. Оставете салатата да престои 10-15 минути, за да се смесят ароматите. Сервирайте с препечен хляб или като гарнитура към риба или месо.

Бял боб с пушен бекон и спанак

Продукти:

300 г бял боб

150 г пушен бекон, нарязан на кубчета

2 чаши пресен спанак

1 лук, нарязан на ситно

2 скилидки чесън, накълцани

1 чаша бульон (зеленчуков или пилешки)

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. мащерка

2 супени лъжици зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Сварете боба, ако не е предварително сварен, и го отцедете. В голям тиган загрейте зехтина и запържете бекона до златисто. Извадете го и го оставете настрана. В същия тиган добавете лука и чесъна и ги запържете, докато омекнат. Добавете червения пипер и мащерката и разбъркайте за 1 минута. Прибавете спанака и боба, след което налейте бульона. Оставете да къкри около 5 минути, докато спанакът увехне. Върнете бекона в тигана и подправете със сол и пипер. Сервирайте топло, като може да добавите малко зехтин или пармезан за допълнителен вкус.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички