Българската кухня е уникална и разнообразна, но с напредъка на времето някои традиционни ястия започват да бъдат забравяни. Въпреки че в наши дни все повече хора се връщат към корените си и преоткриват тези древни рецепти, има още много автентични ястия, които заслужават да бъдат запазени и споделени.

В тази статия ще ви припомним три забравени български ястия, които ще ви накарат да се влюбите в традициите и вкусовете на нашата страна:

Лучена яхния

Тази изключително ароматна и засищаща супа е характерна за почти цяла България. Рецептата леко се различава в различните краища на страната. На която и да се спрете можете да сте сигурни, че лучената супа е наслада за сетивата. Тази семпла гозба се отличава с приятен и мек вкус, бързо утолява глада. Краят на зимата е точното време за приготвянето й, защото на пазара спокойно могат да се намерят арпаджик (малки лукчета), както и обикновен стар лук. В някои региони добавя и праз. Класическата рецепта за тази гозба е: 

Взимате около 500 грама стар лук и около 200 грама арпаджик. По желание може да добавите и един стрък праз. Нарязвате ги на ситно и ги задушавате до омекване с две-три лъжици мазнина по избор. Към задушения лук добавете около 800 мг. гореща вода. Някои домакини избират да заменят водата със зеленчуков бульон, но ако наистина искате да се насладите на ароматна лучена яхния, не добавяйте бульон. Оставете така получената смес на средно силен огън да поври около 10-15 минути. Дръпнете я от котлона и добавете смес от две супени лъжици брашно и две супени лъжици доматено пюре, леко разбити в хладки вода. Върнете на котлона и разбърквайте. Варете докато започне да се сгъстява. Добавете сол, черен пипер и дафинов лист. 

Бел Муж

Бел Муж се е възприемало като традиционно жетварско ястие на турлаците. Те са “планинци” живеещи в Белоградчишко, Чупрене, Чипровско, чак до Княжевац и Ниш. В тези райони гозбата се приготвя за празника Петровден. Съществува легенда, че навремето Свети Петър посетил тези места и селяните решили да го нагостят с овче сирене. Денят обаче бил толкова горещ, че сиренето се било разтопило. Затова Свети Петър го поръсил с брашно и се получило това много вкусно ястие Бел Муж. Любопитен факт е, че местните го използват и като мехлем за лекуване на изгаряния.

Първата стъпка от рецептата за Бял мъж / Кутмач / Белмъш е изборът на продуктите. Преди във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене, както и истинско прясно мляко. Днес обаче е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. Ако имате домашни под ръка е най-добре. Ако не, то може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.

Настъргвате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус.

Каша от коприва 

Няма да ви отегчаваме с дълга лекция за полезните свойства на копривата. В традиционната българска кухня съществуват много различни начини за приготвянето й. Дали ще изберете да зарадвате близките си с обикновена копривена супа с ориз или копривена каша, няма значение. Тази българска гозба ще се хареса на всички. Традиционната копривена супа се приготвя лесно и бързо.

Задушете една средно голяма глава лук в една-две лъжици мазнина по избор. Когато лукът омекне добавете един нарязан морков. Налейте гореща вода или зеленчуков бульон. Оставете да поври на средно силен котлон 10 минути. Прибавете във врящата смес предварително измитата и нарязана коприва. Добавете сол и червен пипер на вкус. Когато копривата се попари я извадете с решетъчна лъжица и я накълцайте. В това време може да добавите една шепа ориз към бульона. Върнете копривата обратно в тенджерата и варете до готовност на ориза. Можете да сгъстите ястието с лъжица брашно леко размито в хладка вода. Добавете застройка от жълтък и кисело мляко. Опитайте да добавите към така приготвената гозба орехи, зехтин и чесън. 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички