Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъфтяват навсякъде около нас. На Лазаровден и Цветница почитаме и празнуваме не само традициите, но и красивите български обичаи, които носят топлина в сърцето.
Какво символизират Лазаровден и Цветница?
Лазаровден, който се отбелязва на първата събота преди Великден, е ден, в който по традиция се почитат Лазарките – образът на младата жена, която поема на своето сватбено пътуване. Този празник е свързан с възраждането на природата и прехода към пролетта. Символизира началото на живота и възобновяването на всичко живо, както и възраждащата се енергия на жената.
Цветница е празникът на цъфтежа и празник на цветята. Това е денят, в който се чества влизането на Христос в Йерусалим, но също така е и празник на всички, които носят имена на цветя. Този празник има и християнска символика, но същевременно носи много народни обичаи и вярвания.

И като всеки празник, и тези два са свързани с богати и вкусни трапези. Днес ще ви дадем няколко идеи как да отбележите едни от най-хубавите пролетни празници по вкусен начин!
На Цветница е добре да се похапват постни храни - питка, баница, плодове, зеленчуци. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. На Лазаровден традиционно се приготвят ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник. Най-популярни са витите баници.
Ето 4 рецепти, с които празниците ви ще бъдат най-вкусните:
Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Необходими продукти:
ориз - 2 ч.ч.
лапад - 30 листа
левурда - 3 - 5 листа
джоджен - 10 пресни стръка
естрагон - 1 шепа или 15 пресни листа
магданоз - ½ връзка
киселец - 10 листа
лук - 2 глави
хималайска сол - 2 ч.л., равни
черен пипер - ½ к.л., смлян
шарлан - 1 - 2 с.л.
вода - 5 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час. Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз. Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка. Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. шарлан. Разбъркваме хубаво с бамбукова бъркалка и заливаме с точната пропорция вода – 5 ч.ч. По средата поставяме главичката лук, резната на Х. Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бамбуковата бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути.
Баница с лапад и сирене

Необходими съставки:
кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
лапад - 2 връзки
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 500 г
олио
Начин на приготвяне:
Разбърквам яйцата, сиренето, млякото и накъсания на парчета лапад в купа. Жилките на лапада се изхвърлят. В тава, най-добре квадратна, се слага олио на дъното и се размазва. Редуват се по две кори. Един път се слага от плънката, другият път - олио и така до изчерпване на корите. Реже се на квадрати и се пече до готовност.
Скумрия с доматен сос

Необходими продукти:
скумрия - 2 бр.,
лук - 3 глави,
олио - 4 - 5 с.л.,
домати - консерва 1 буркан (400 г),
сол - на вкус,
черен пипер,
дафинов лист - 2 бр.,
чесън - 3 бр. скилидки,
захар - 2 - 3 щипки,
риган,
магданоз,
лимон
Начин на приготвяне:
Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на парчета. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния. Почистете лука и чесъна, след което в тиган загрейте олио и запържете лук с щипка сол, докато омекне. Доматите от консерва се пасират и изсипват в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нареждат парчета апетитна скумрия и се поръсва с риган. Печете скумрията в доматен сос в загрята на 180 градуса фурна до готовност около 30-35 минути. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира, поръсена с магданоз и лимон.
Салата с леща и елда

Необходими продукти:
200 г леща,
150г елда,
2 стръка пресен лук,
1 зелена чушка,
магданоз,
лимонов сок,
зехтин,
сол,
черен пипер
Начин на приготвяне: Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.
Прочети още
Виж всички
Защо трябва да накисвaме орехите преди консумация 15 Април 2025



Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

3 идеи за нисковъглехидратна вечеря
09 Април 2025Някои вечери просто си крещят за пица или паста, но ако и вие като нас искате да се насладите на вкусна вечеря без да се обвинявате след това, че сте прекалили с въглехидратите, не се притеснявайте! Време е да подготвим не само вкусно, но и здравословно м
Прочети
Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря
19 Март 2025Животът е достатъчно забързан, за да прекарваме часове в кухнята всяка вечер. Добрата новина? Вкусната вечеря не трябва да отнема цялото ви време! Ако след дълъг ден искате да приготвите нещо бързо, но все пак домашно и апетитно, тези три рецепти ще ви сп...
Прочети
Свежо и полезно: 3 идеи за постни пролетни рецепти
05 Март 2025Ето три идеи за вкусни и свежи постни рецепти, които ще ви вдъхновят да се наслаждавате на сезона, и ще ви улеснят в изготвянето на меню, ако спазвате великденските пости.
Прочети
3 рецепти за забравени българския ястия
03 Март 2025Българската кухня е уникална и разнообразна, но с напредъка на времето някои традиционни ястия започват да бъдат забравяни. Въпреки че в наши дни все повече хора се връщат към корените си и преоткриват тези древни рецепти, има още много автентични ястия,
Прочети
3 рецепти за здравословни шейкове, които са идеални за закуска
01 Март 2025Закуската е най-важното хранене за деня, а ако нямате време за сложни ястия, здравословните шейкове са чудесно решение. Те са бързи за приготвяне, засищащи и пълни с хранителни вещества, които ще ви дадат енергия за целия ден. Днес ще ви предложим три вку
Прочети
4 лесни, полезни и нетрадиционни рецепти с леща и боб
21 Февруари 2025Лещата и бобът са не само богати на протеини и фибри, но и невероятно гъвкави в кулинарията. Ако сте свикнали да ги приготвяте само като супа или яхния, днес ще ви предложим четири нестандартни рецепти, които ще ви изненадат с вкус и креативност! ...
Прочети
Сладки страсти: 3 десерта за незабравим Свети Валентин
13 Февруари 2025Ако все още търсиш перфектния сладък завършек за романтичната вечеря на Свети Валентин, ето още три невероятни десерта, които ще създадат магия на масата. Те са не само вкусни, но и достатъчно ефектни, за да впечатлят дори най-взискателния вкус. Приготви
Прочети
Няма въведени кометари.