Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъфтяват навсякъде около нас. На Лазаровден и Цветница почитаме и празнуваме не само традициите, но и красивите български обичаи, които носят топлина в сърцето.

Какво символизират Лазаровден и Цветница?

Лазаровден, който се отбелязва на първата събота преди Великден, е ден, в който по традиция се почитат Лазарките – образът на младата жена, която поема на своето сватбено пътуване. Този празник е свързан с възраждането на природата и прехода към пролетта. Символизира началото на живота и възобновяването на всичко живо, както и възраждащата се енергия на жената.

Цветница е празникът на цъфтежа и празник на цветята. Това е денят, в който се чества влизането на Христос в Йерусалим, но също така е и празник на всички, които носят имена на цветя. Този празник има и християнска символика, но същевременно носи много народни обичаи и вярвания.

И като всеки празник, и тези два са свързани с богати и вкусни трапези. Днес ще ви дадем няколко идеи как да отбележите едни от най-хубавите пролетни празници по вкусен начин!

На Цветница е добре да се похапват постни храни - питка, баница, плодове, зеленчуци. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. На Лазаровден традиционно се приготвят ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник. Най-популярни са витите баници. 

Ето 4 рецепти, с които празниците ви ще бъдат най-вкусните:

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Необходими продукти:

ориз - 2 ч.ч.

лапад - 30 листа

левурда - 3 - 5 листа

джоджен - 10 пресни стръка

естрагон - 1 шепа или 15 пресни листа

магданоз - ½ връзка

киселец - 10 листа

лук - 2 глави

хималайска сол - 2 ч.л., равни

черен пипер - ½ к.л., смлян

шарлан - 1 - 2 с.л.

вода - 5 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час. Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз. Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка. Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. шарлан. Разбъркваме хубаво с бамбукова бъркалка и заливаме с точната пропорция вода – 5 ч.ч. По средата поставяме главичката лук, резната на Х. Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бамбуковата бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути. 

Баница с лапад и сирене

Необходими съставки:

кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
лапад - 2 връзки
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 500 г
олио

Начин на приготвяне:

Разбърквам яйцата, сиренето, млякото и накъсания на парчета лапад в купа. Жилките на лапада се изхвърлят. В тава, най-добре квадратна, се слага олио на дъното и се размазва. Редуват се по две кори. Един път се слага от плънката, другият път - олио и така до изчерпване на корите. Реже се на квадрати и се пече до готовност.

Скумрия с доматен сос

Необходими продукти: 

скумрия - 2 бр.,

лук - 3 глави,

олио - 4 - 5 с.л.,

домати - консерва 1 буркан (400 г),

сол - на вкус,

черен пипер,

дафинов лист - 2 бр.,

чесън - 3 бр. скилидки,

захар - 2 - 3 щипки,

риган,

магданоз,

лимон

Начин на приготвяне:

Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на парчета. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния. Почистете лука и чесъна, след което в тиган загрейте олио и запържете лук с щипка сол, докато омекне. Доматите от консерва се пасират и изсипват в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нареждат парчета апетитна скумрия и се поръсва с риган. Печете скумрията в доматен сос в загрята на 180 градуса  фурна до готовност около 30-35 минути. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира, поръсена с магданоз и лимон.

Салата с леща и елда

Необходими продукти:

200 г леща,

150г елда,

2 стръка пресен лук,

1 зелена чушка,

магданоз,

лимонов сок,

зехтин,

сол,

черен пипер

Начин на приготвяне: Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички