Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 минути. Перфектни за делничен обяд, леко вечерно хапване или за онези моменти, когато просто искаш нещо бързо и вкусно.
1. Зелена супа с грах, спанак и мента - Лека, свежа и пълна с витамини – тази супа е пролет в купа.
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 малка глава лук (нарязан)
1 скилидка чесън
300 г замразен грах
2 шепи пресен спанак
4–5 листа прясна мента
700 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер на вкус
Кисело мляко или крема сирене за поднасяне (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрей зехтина и запържи лука и чесъна за 2-3 минути. Добави граха и бульона, остави да заври. След около 5 минути прибави спанака и ментата. Остави още 2–3 минути, после пасирай. Поднеси с лъжица кисело мляко или крема сирене.
Готова за: ~20 минути
2. Пролетна супа с моркови, джинджифил и кокосово мляко - Екзотика среща сезонността в тази леко пикантна, ароматна крем супа.
Необходими продукти:
1 с.л. кокосово масло
1 малка глава лук
3 големи моркова (нарязани)
1 ч.л. настърган джинджифил
400 мл кокосово мляко
300 мл вода или зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, сок от лайм
Начин на приготвяне:
Задуши лука, морковите и джинджифила в кокосовото масло. Добави водата и остави да къкри ~10 минути. Добави кокосовото мляко, овкуси. Пасирай до гладка консистенция и поръси с малко сок от лайм при сервиране.
Готова за: ~25 минути
3. Пролетна супа с аспержи и пресен лук - Френска лекота в купичка – перфектна за обяд с чаша студено вино.
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук (или малка глава)
250 г аспержи (нарязани)
750 мл зеленчуков бульон
Сол, бял пипер
Пресен магданоз и лимонова кора за сервиране
Начин на приготвяне:
Задуши лука в зехтина за 2–3 минути. Добави аспержите и бульона. Остави да ври 10–12 минути, докато аспержите омекнат. Подправи, украси с магданоз и лимонова кора и сервирай.
Готова за: ~20 минути
Прочети още
Виж всички
Полезните храни, от които всъщност трупаме килограми 07 Декември 2025
4 интересни рецепти с риба, които да опитате за Никулден 06 Декември 2025
7 ползи от канелата - любимата коледна подправка 03 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 08 Декември 2025
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти! 08 Декември 2025
Няма въведени кометари.