Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 минути. Перфектни за делничен обяд, леко вечерно хапване или за онези моменти, когато просто искаш нещо бързо и вкусно.
1. Зелена супа с грах, спанак и мента - Лека, свежа и пълна с витамини – тази супа е пролет в купа.

Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 малка глава лук (нарязан)
1 скилидка чесън
300 г замразен грах
2 шепи пресен спанак
4–5 листа прясна мента
700 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер на вкус
Кисело мляко или крема сирене за поднасяне (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрей зехтина и запържи лука и чесъна за 2-3 минути. Добави граха и бульона, остави да заври. След около 5 минути прибави спанака и ментата. Остави още 2–3 минути, после пасирай. Поднеси с лъжица кисело мляко или крема сирене.
Готова за: ~20 минути
2. Пролетна супа с моркови, джинджифил и кокосово мляко - Екзотика среща сезонността в тази леко пикантна, ароматна крем супа.

Необходими продукти:
1 с.л. кокосово масло
1 малка глава лук
3 големи моркова (нарязани)
1 ч.л. настърган джинджифил
400 мл кокосово мляко
300 мл вода или зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, сок от лайм
Начин на приготвяне:
Задуши лука, морковите и джинджифила в кокосовото масло. Добави водата и остави да къкри ~10 минути. Добави кокосовото мляко, овкуси. Пасирай до гладка консистенция и поръси с малко сок от лайм при сервиране.
Готова за: ~25 минути
3. Пролетна супа с аспержи и пресен лук - Френска лекота в купичка – перфектна за обяд с чаша студено вино.

Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук (или малка глава)
250 г аспержи (нарязани)
750 мл зеленчуков бульон
Сол, бял пипер
Пресен магданоз и лимонова кора за сервиране
Начин на приготвяне:
Задуши лука в зехтина за 2–3 минути. Добави аспержите и бульона. Остави да ври 10–12 минути, докато аспержите омекнат. Подправи, украси с магданоз и лимонова кора и сервирай.
Готова за: ~20 минути
Прочети още
Виж всички



Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 19 Май 2025


На днешната дата, 19 май. Рождениците днес 19 Май 2025
Свързани статии

Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко
06 Май 2025Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до
Прочети
Как да почистите вкъщи само за 15 минути
04 Май 2025Няма нищо по-неприятно от разхвърлян дом, но често времето е нашият най-голям враг. Ако имаш само 15 минути, за да оправиш хаоса, не се притеснявай! Има начин да направиш дома си чист и подреден за нула време, без да се чувстваш затънала в хаос. Ето ...
Прочети
Как да дезинфекцираме дъските за рязане у дома
29 Април 2025Дъската за рязане е истински герой в кухнята – върху нея се режат зеленчуци, месо, плодове, сирена... И макар да изглежда безобидно, тя може да се превърне в „гореща точка“ за бактерии, ако не се почиства правилно. Особено дървените дъски, които задържат
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
Няма въведени кометари.