Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранителни ползи и истински вкус. Идеални за уикенд балансирано глезене!
Класически чиа пудинг с кокос и плодове

Необходими продукти:
3 с.л. чиа семена
200 мл кокосово мляко (или друго растително)
1 ч.л. мед или сироп от агаве (по избор)
пресни плодове по вкус – малини, банан, боровинки
Приготвяне: Смеси чиа семената с млякото и подсладителя. Разбъркай добре и остави в хладилник поне 2 часа (или за през нощта), за да стегне. Преди сервиране добави плодове отгоре. Лек, освежаващ и изключително полезен!
Бананов сладкиш без брашно и захар

Необходими продукти:
2 добре узрели банана
2 яйца
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. бакпулвер
канела и ванилия на вкус
орехи, черен шоколад или боровинки (по избор)
Приготвяне: Пасирай или намачкай бананите, добави яйцата, после сухите съставки. Разбъркай до хомогенна смес. Изсипи в малка форма и печи на 180°C за около 20–25 минути. Получава се влажен, ароматен и засищащ десерт – идеален с чаша кафе.
Домашни бонбони с фурми, ядки и какао

Необходими продукти:
1 ч.ч. сушени фурми (накиснати за 10 мин.)
1/2 ч.ч. сурови орехи или бадеми
2 с.л. сурово какао
ванилия
щипка сол
кокосови стърготини за овалване
Приготвяне: Смеси всички съставки в блендер до получаване на лепкава смес. Оформи малки топчета и ги оваляй в кокос. Остави в хладилника за 30 минути. Перфектни за моментите, когато ти се хапва нещо сладко и енергизиращо.
Прочети още
Виж всички

3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко 06 Май 2025

3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути 03 Май 2025

6 храни, които ни зареждат с пролетна енергия 02 Май 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 12 Май 2025

Как умните лидери запазват най-ценните си кадри 12 Май 2025

Свързани статии

3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко
06 Май 2025Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до
Прочети
3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути
03 Май 2025Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 мин
Прочети
Най-полезните храни, богати на витамин D
28 Април 2025Храните, които са богати на витамин D, са от съществено значение за здравословното хранене. Мастноразтворимото хранително вещество, което се произвежда от телата ни, когато се абсорбира от слънчева светлина или се намира в храната и добавките
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
3 нетрадиционни, но невероятно вкусни салати за великденската трапеза
18 Април 2025Освен традиционните ястия като агнешко и козунак, салатите също играят важна роля – те внасят свежест, цвят и лекота сред по-тежките храни.
Прочети
4 полезни храни, които съдържат повече протеин от яйцата
16 Април 2025Яйцата са истинска хранителна суперзвезда – съдържат около 6 грама протеин на яйце, пълни са с витамини и полезни мазнини. Но ако си мислите, че няма по-протеинова храна от тях, помислете пак! ...
Прочети
Няма въведени кометари.