Когато режем или изцеждаме лимон, често изхвърляме кората, без да се замислим, че именно тя съдържа най-ценните вещества на този слънчев плод. Лимоновата кора не само придава свеж аромат и вкус, но е и изключително полезна за здравето. В тази статия ще разгледаме защо лимоновата кора заслужава място във вашето ежедневие и как лесно може да я включите в кухнята и грижата за дома и тялото.
Полезни свойства на лимоновата кора
Лимоновата кора е богата на:
Витамин C и антиоксиданти - В кората се съдържа дори повече витамин C, отколкото в сока на лимона. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.
Флавоноиди (особено хесперидин и диосмин) - Те имат противовъзпалително действие, подпомагат кръвообращението и могат да понижат риска от сърдечносъдови заболявания.
Фибри (пектин) - Пектинът подпомага храносмилането и регулира нивата на кръвната захар.
Лимонено масло (етерично масло) - Притежава антисептични, антибактериални и антимикробни свойства. Използва се и в ароматерапията за подобряване на настроението и намаляване на стреса.

Как да използваме лимоновата кора
1. В кулинарията
Настъргана кора – добавя свежест към сладкиши, кремове, салати, паста, маринати и напитки.
Захарни кори – варят се в захарен сироп и се използват като сладко или за декорация на десерти.
Ароматизиран зехтин или оцет – лимонова кора, поставена в бутилка с зехтин или оцет, придава нежен цитрусов аромат.
Замразена кора – може да настържете кората и да я замразите за по-късна употреба.
2. За здравето
Чай с лимонова кора – залейте няколко кори с вряла вода. Има детоксикиращ и освежаващ ефект.
Домашен еликсир за имунитет – смесете настъргана кора с мед и джинджифил.

3. В домакинството
Освежител за въздух – варете кората с канела и карамфил за натурален ароматизатор.
Почистващ препарат – кора, накисната в оцет, създава ефективен и екологичен универсален почистващ препарат.
Ароматизатор за хладилника – поставена в купичка със сода, кората абсорбира миризми.
4. За красотата
Скраб за тяло – смесете настъргана кора със захар и кокосово масло.
Маска за избелване на кожата – лимоновата кора има лек избелващ ефект, но трябва да се използва внимателно и винаги със слънцезащита след това.
Важно! Използвайте био лимони, когато възнамерявате да използвате кората, тъй като конвенционално отглежданите лимони често се третират с химикали и восъци. Измийте кората добре преди употреба – най-добре с разтвор от сода и оцет.
Прочети още
Виж всички
6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин 19 Май 2025



Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Борсите в Европа се оцветиха в червено* 21 Май 2025
Свързани статии

6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин
19 Май 2025Началото на деня е от решаващо значение за нашето настроение, енергия и здравословно състояние. Един прост, но изключително полезен навик е пиенето на чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок веднага след събуждане. Тази напитка е лесна за приготвяне,
Прочети
Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг
17 Май 2025Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чуд
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете хумус всеки ден?
16 Май 2025На пръв поглед изглежда скромен – просто пастет от нахут, тахан, зехтин, лимон и чесън. Но хумусът е далеч повече от това. Той е кулинарна и нутриционна звезда, която съчетава вкус, полезност и лекота в една лъжица. Ако досега сте го възприемали като гарн
Прочети
Яж това всеки ден и виж как се променя тялото ти – тайната се крие в неочакван суперплод!
15 Май 2025Звучи като магия, нали? Малките червени плодчета, познати като годжи бери, вече години наред владеят света на здравословното хранене. Но какво точно ги прави толкова специални? Дали наистина топят мазнини, подмладяват кожата и ни пазят от болести — или то
Прочети
Тиквичката - зеленчукът на лятото, който ни носи много ползи
14 Май 2025С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“. .
Прочети
Артишок – любимият зеленчук на италианците, който има неподозирани ползи
12 Май 2025Малко зеленчуци могат да се похвалят с такава интересна съдба като артишока. Със своята странна форма, бодлива обвивка и деликатен вкус, той е не само кулинарен символ на Италия, но и истинско съкровище за здравето. А най-любопитното? Артишокът всъщност е
Прочети
Люляково масло – за какво е полезно и как да си го направим
08 Май 2025С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни
Прочети
Няма въведени кометари.