Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновение. Ето защо патладжанът заслужава специално място както в чинията, така и в грижата за себе си.
1. Богат източник на антиоксиданти
Патладжанът съдържа антоцианини — пигменти, които му придават характерния лилав цвят. Най-известният сред тях, насунин, се бори със свободните радикали и предпазва клетките от преждевременно стареене. Насунин има и доказано благотворно действие върху мозъчните клетки и подпомага умствената яснота.
2. Подкрепа за сърдечно-съдовата система
Благодарение на високото съдържание на фибри, калий и витамини от група B, патладжанът допринася за понижаване на „лошия“ холестерол (LDL), регулира кръвното налягане и укрепва сърцето. Консумацията му е свързана с по-малък риск от инфаркт и инсулт.
3. Ниско съдържание на калории – идеален за диета
Съдържа около 25 калории на 100 грама, което го прави чудесен избор за хора, които следят теглото си. В същото време, патладжанът създава усещане за ситост благодарение на влакнините, което помага да се избегнат излишни похапвания между храненията.

4. Подобрява храносмилането
Фибрите в патладжана стимулират чревната перисталтика и поддържат здрава микрофлора. Това прави патладжана естествен съюзник срещу подуване, запек и други храносмилателни неразположения.
5. Подпомага мозъчната дейност
Освен с антиоксиданти, патладжанът е богат и на фитонутриенти, които подобряват притока на кръв към мозъка. Това може да допринесе за по-добра концентрация, памет и защита срещу когнитивен спад.
Как да го включиш в менюто си?
Патладжанът е изключително универсален:
Печен с чесън и зехтин – за лека и ароматна гарнитура
Грилован – за салати и сандвичи
В мусака, имамбаялдъ или кьопоолу – традиционни класики
Нарязан на тънко и запечен – вместо кори за лазаня
Съвет: за да премахнеш горчивия вкус, посоли резените и ги остави да се отцедят за 20-30 минути преди готвене.
Прочети още
Виж всички


5 бързи идеи за здравословна закуска без захар 13 Юли 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 16 Юли 2025


Защо е важна слънцезащитата? 15 Юли 2025
Свързани статии

6 причини да пиете повече бира през лятото (с мярка, разбира се!)
15 Юли 2025Лятото е тук, жегата е безмилостна, а нищо не звучи по-изкушаващо от студена бира, която се изпотява в ръката ти още преди да я отвориш. Но знаеш ли, че освен че е приятно разхлаждаща, бирата има и други предимства? Да, наистина! ...
Прочети
Златната наслада на лятото: Защо прасковите са по-полезни, отколкото си мислиш
09 Юли 2025Сочни, сладки и неустоими – прасковите не са просто едно от най-вкусните летни изкушения, а истинска суперхрана в кадифена опаковка. От древността до днес този плод е символ на младост, енергия и женствена красота. Но освен че глезят небцето, прасковите и
Прочети
10 причини да правите секс сутрин (още утре сутрин)
16 Юни 2025Ако сутрините ви досега са започвали само с аларма, кафе и бърз поглед към имейлите – време е за промяна. Учените, психолозите и самият живот доказват, че сутрешният секс не е просто приятно начало на деня – той е истинска инвестиция в здравето, връзката
Прочети
Сладки, вкусни и много здравословни: 6 ползи от черешите
06 Юни 2025С настъпването на лятото пазарите се изпълват с един от най-обичаните сезонни плодове – черешите. Освен че са изключително вкусни, сочни и ароматни, тези малки червени съкровища предлагат изненадващо много ползи за здравето. Богати на витамини, антиоксида
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Червената леща – защо е толкова полезна и как да я готвим?
25 Май 2025Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с полз
Прочети
Няма въведени кометари.