Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновение. Ето защо патладжанът заслужава специално място както в чинията, така и в грижата за себе си.
1. Богат източник на антиоксиданти
Патладжанът съдържа антоцианини — пигменти, които му придават характерния лилав цвят. Най-известният сред тях, насунин, се бори със свободните радикали и предпазва клетките от преждевременно стареене. Насунин има и доказано благотворно действие върху мозъчните клетки и подпомага умствената яснота.
2. Подкрепа за сърдечно-съдовата система
Благодарение на високото съдържание на фибри, калий и витамини от група B, патладжанът допринася за понижаване на „лошия“ холестерол (LDL), регулира кръвното налягане и укрепва сърцето. Консумацията му е свързана с по-малък риск от инфаркт и инсулт.
3. Ниско съдържание на калории – идеален за диета
Съдържа около 25 калории на 100 грама, което го прави чудесен избор за хора, които следят теглото си. В същото време, патладжанът създава усещане за ситост благодарение на влакнините, което помага да се избегнат излишни похапвания между храненията.

4. Подобрява храносмилането
Фибрите в патладжана стимулират чревната перисталтика и поддържат здрава микрофлора. Това прави патладжана естествен съюзник срещу подуване, запек и други храносмилателни неразположения.
5. Подпомага мозъчната дейност
Освен с антиоксиданти, патладжанът е богат и на фитонутриенти, които подобряват притока на кръв към мозъка. Това може да допринесе за по-добра концентрация, памет и защита срещу когнитивен спад.
Как да го включиш в менюто си?
Патладжанът е изключително универсален:
Печен с чесън и зехтин – за лека и ароматна гарнитура
Грилован – за салати и сандвичи
В мусака, имамбаялдъ или кьопоолу – традиционни класики
Нарязан на тънко и запечен – вместо кори за лазаня
Съвет: за да премахнеш горчивия вкус, посоли резените и ги остави да се отцедят за 20-30 минути преди готвене.
Прочети още
Виж всички

Защо всички говорят за магията на пролетния бъз? 26 Май 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Червената леща – защо е толкова полезна и как да я готвим?
25 Май 2025Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с полз
Прочети
Чай от копър – защо е толкова полезен през пролетта?
23 Май 2025С настъпването на пролетта природата се пробужда, а тялото ни започва да се освобождава от натрупаните през зимата токсини и тежести. Това е идеалният момент да му помогнем с природни средства – и един от най-ефективните и достъпни варианти е чаят от копъ
Прочети
Лимоновата кора - защо е полезна и как да я използваме
21 Май 2025Когато режем или изцеждаме лимон, често изхвърляме кората, без да се замислим, че именно тя съдържа най-ценните вещества на този слънчев плод. Лимоновата кора не само придава свеж аромат и вкус, но е и изключително полезна за здравето. В тази статия ще ра
Прочети
6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин
19 Май 2025Началото на деня е от решаващо значение за нашето настроение, енергия и здравословно състояние. Един прост, но изключително полезен навик е пиенето на чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок веднага след събуждане. Тази напитка е лесна за приготвяне,
Прочети
Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг
17 Май 2025Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чуд
Прочети
Няма въведени кометари.