Днес ще си говорим за десерта на лято 2025!

Разкошно сладък и копринен, с изненадващи изблици на хрупкавост, страхотна текстура и щипка соленост — купен от магазина ванилов сладолед, покрит с карамелизирани фурми, зехтин и кристалчета сол, уж няма никаква причина да бъде толкова вкусно и изискано, колкото е, но е факт, че това е десертът, по който всички полудяха!

Горчивината на шоколадовия сос подчертава сладостта на сладоледа, затова има логика италианците да поливат сладоледа и със пикантен, леко горчив зехтин. Предварителното заепичане на фурмите в зехтин още повече усилва вкусовете. А ваниловият сладолед позволява на добавките да изпъкнат.

Ето какво ви е нужно за тази много лесна рецепта и как да си я направите у дома. Идеална е за горещите летни дни!

Необходими продукти за една порция:

2 чаени лъжички зехтин екстра върджин (колкото по-ароматен, толкова по-добре)

1 фурма Меджул, без костилка и разкъсана на 3 или 4 парчета

1 до 2 топки много студен ванилов сладолед

Кристална морска сол

Приготвяне:

В малък тиган загрейте зехтина и фурмата на среден огън. Когато започне да пука (около 1 до 2 минути), изключете котлона. Сложете сладоледа в купа, след това добавете фурмите и целия зехтин от тигана. Поръсете с щипка кристална морска сол. Консумирайте веднага.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички