Салатата Цезар е една от най-известните и обичани салати в света, но нейният произход е обвит в мистерия и спорове до ден днешен. Мнозина са мислели, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Но нищо подобно.

Според общоприетото схващане, рецептата е създадена от италианския готвач Цезар Кардини, който е емигрирал в Мексико през 1920-те години. Работил е в собствен ресторант, "Caesar's", в Тихуана, където, по време на един зает уикенд, изчерпал запасите от храна. В опитите си да създаде нещо ново и апетитно с наличните съставки, той комбинирал римска салата, чесън, лимонов сок, зехтин и пармезан.

Салатата бързо спечелила популярност и през 1930-те години се разпространила в Съединените щати, където се появила в множество ресторанти. През годините рецептата е претърпяла множество вариации, но основните съставки остават.

Другата версия сочи, че именно дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на господин Кардини. Един ден клиент нахлу в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му, г-жа Сантини, го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита малко от това. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.

Международно признание: След като салатата Цезар набрала популярност в Мексико, тя бързо се разпространила и в Съединените щати, особено след Втората световна война. Днес тя е част от менюто на много ресторанти по целия свят.

Крутони и сос: Въпреки че оригиналната версия на салатата не включва аншоа, много съвременни вариации добавят сос от аншоа в дресинга, което придава допълнителен вкус.

Кулинарна иновация: За първи път салатата е поднесена в ресторантите с "груба" концепция за сервиране, при която клиентите сами добавят дресинга и съставките. Това предизвиква интерес и разговори сред гостите, превръщайки я в социално ястие.

Кинематографичен статус: Салатата Цезар е била популяризирана и в киното. В известната сцена от филма "Младоженецът" (1987) главният герой опитва Цезар в ресторант, което е допринесло за повишаване на интереса към ястието.

Салата с аромат: За разлика от много други салати, Цезар е известна с това, че не е просто гарнитура. Тя притежава наситен аромат и е хранително ястие, което я прави подходяща за основно ястие.

Ето и класическата рецепта за любимата салата "Цезар" и как да си я приготвите у дома:

Съставки:

1 глава римска салата (или друга зелена салата)

1/2 чаша крутони

1/4 чаша настърган пармезан

2 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. сос Уорчестър

1-2 скилидки чесън (намачкани)

Сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Подготовка на дресинга: В купа комбинирайте зехтина, лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, намачкания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.

Подготовка на салатата: Измийте и накъсайте римската салата на парчета. Сложете я в голяма купа.

Добавете дресинга към салатата и разбъркайте, за да се покрият листата.

Добавяне на крутони и пармезан: Накрая добавете крутони и настърган пармезан. Разбъркайте леко и сервирайте веднага.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички