Салатата Цезар е една от най-известните и обичани салати в света, но нейният произход е обвит в мистерия и спорове до ден днешен. Мнозина са мислели, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Но нищо подобно.
Според общоприетото схващане, рецептата е създадена от италианския готвач Цезар Кардини, който е емигрирал в Мексико през 1920-те години. Работил е в собствен ресторант, "Caesar's", в Тихуана, където, по време на един зает уикенд, изчерпал запасите от храна. В опитите си да създаде нещо ново и апетитно с наличните съставки, той комбинирал римска салата, чесън, лимонов сок, зехтин и пармезан.
Салатата бързо спечелила популярност и през 1930-те години се разпространила в Съединените щати, където се появила в множество ресторанти. През годините рецептата е претърпяла множество вариации, но основните съставки остават.

Другата версия сочи, че именно дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на господин Кардини. Един ден клиент нахлу в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му, г-жа Сантини, го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита малко от това. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.
Международно признание: След като салатата Цезар набрала популярност в Мексико, тя бързо се разпространила и в Съединените щати, особено след Втората световна война. Днес тя е част от менюто на много ресторанти по целия свят.
Крутони и сос: Въпреки че оригиналната версия на салатата не включва аншоа, много съвременни вариации добавят сос от аншоа в дресинга, което придава допълнителен вкус.
Кулинарна иновация: За първи път салатата е поднесена в ресторантите с "груба" концепция за сервиране, при която клиентите сами добавят дресинга и съставките. Това предизвиква интерес и разговори сред гостите, превръщайки я в социално ястие.
Кинематографичен статус: Салатата Цезар е била популяризирана и в киното. В известната сцена от филма "Младоженецът" (1987) главният герой опитва Цезар в ресторант, което е допринесло за повишаване на интереса към ястието.
Салата с аромат: За разлика от много други салати, Цезар е известна с това, че не е просто гарнитура. Тя притежава наситен аромат и е хранително ястие, което я прави подходяща за основно ястие.

Ето и класическата рецепта за любимата салата "Цезар" и как да си я приготвите у дома:
Съставки:
1 глава римска салата (или друга зелена салата)
1/2 чаша крутони
1/4 чаша настърган пармезан
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
1-2 скилидки чесън (намачкани)
Сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Подготовка на дресинга: В купа комбинирайте зехтина, лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, намачкания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Подготовка на салатата: Измийте и накъсайте римската салата на парчета. Сложете я в голяма купа.
Добавете дресинга към салатата и разбъркайте, за да се покрият листата.
Добавяне на крутони и пармезан: Накрая добавете крутони и настърган пармезан. Разбъркайте леко и сервирайте веднага.
Прочети още
Виж всички


Тайните съставки на идеалния великденски козунак 17 Април 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Силна идентичност на марката още в началото 20 Април 2025

Цитат на деня 20 Април 2025


Свързани статии

Рецепта за дубайски козунак – източна приказка на великденската трапеза
18 Април 2025Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сла
Прочети
Вкусните тайни на българските пърленки: Традиция, аромат и хрупкаво съвършенство
14 Април 2025Когато говорим за българската кухня, сред скарата, баницата и шопската салата, има едно съкровище, което винаги предизвиква апетит и усмивка – пърленката. Гореща, уханна, пухкава отвътре и леко хрупкава отвън, тя е не просто хляб, а магия, която съчетава
Прочети
Вкусът на детството: Класическа рецепта за любимите фунийки
13 Април 2025Сладките фунийки са едно от онези класически лакомства, които събуждат носталгията по детството. Те често се свързват с празнични моменти, бабини рецепти и сладките ухания, които изпълват дома. В миналото тези хрупкави и ароматни десерти са били неизменна
Прочети
Историята на филма, който промени Холивуд завинаги
11 Април 2025Филмът „Джезабел“ (1938) не само че остава класика на световното кино, но и е един от най-влиятелните филми в историята на Холивуд. Създаден по едноименната новела на Шърли Шърли, „Джезабел“ беше новаторски за своето време и направи силно впечатление на п
Прочети
Свежо, по-свежо, краставица! 5 ползи за здравето от любимия зеленчук
08 Април 2025Напоследък любимият ни свеж зеленчук получава доста време в ефир, благодарение на човек на име Логан в TikTok. Логан, който натрупва милиони гледания на видеоклиповете си за салата от краставици, не само събра лоялни последователи в TikTok, но и направи „
Прочети
Kак да си направим домашна гранола
05 Април 2025Домашната гранола е чудесна и здравословна опция за закуска, която съчетава вкус и полезни хранителни вещества. Когато я приготвяме у дома, сами определяме съставките ѝ и е лесно да я адаптираме спрямо личните си предпочитания и диетични нужди.
Прочети
Паста с червено вино? Да, моля!
02 Април 2025Да използваме вино, докато готвим, не е нещо ново (да, понякога го слагаме и в храната), но италианците винаги намират начин да ни изненадат и да погъделичкат небцето ни.
Прочети
Няма въведени кометари.