Ах, Свети Валентин! Денят, в който любовта витае във въздуха, а ароматът на вкусна храна събужда сетивата... Ако пътят към сърцето на любимия човек наистина минава през стомаха, то тези три рецепти ще ви гарантират страстна и незабравима вечер!

Пригответе се за божествена комбинация от вкусове, които разтопяват ледове, разпалват желания и създават перфектния фон за романтични (и не само!) приключения.

Готови ли сте да омагьосате половинката си с неустоими хапки любов? Запретнете ръкави и нека започнем!

Свети Валентин е идеалният момент да впечатлите любимия човек с домашно приготвена вечеря, изпълнена с любов и специални вкусове. За още по-романтично настроение, в рецептите сме включили продукти, смятани за естествени афродизиаци – гъби, червено вино, скариди…

Тези три изискани ястия ще създадат магическа атмосфера и ще превърнат вечерта ви в истинско гастрономическо изживяване!

Кремообразно ризото с манатарки и пармезан 

Тази италианска класика е не само вкусна, но и изключително елегантна – перфектният избор за специален повод.

Необходими продукти:

200 г ориз Арборио

500 мл зеленчуков бульон

100 мл бяло вино

150 г пресни манатарки (или други гъби)

50 г настърган пармезан

1 малка глава лук, ситно нарязана

2 с.л. масло

1 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина и 1 с.л. масло в тиган. Добавете лука и гответе на среден огън, докато омекне. Прибавете нарязаните гъби и задушете за 3-4 минути. Добавете ориза и разбъркайте добре, докато стане прозрачен. Налейте виното и оставете да се изпари, след което започнете да добавяте бульона малко по малко, като разбърквате често. Когато оризът омекне и стане кремообразен (около 20 минути), махнете от огъня и добавете останалото масло и пармезана. Разбъркайте добре и сервирайте веднага, гарнирано с още малко пармезан.

Съчетайте с: Чаша сухо бяло вино и запалени свещи за перфектно настроение!

Сочни телешки стекове с червено вино и розмарин 

Телешкото е символ на луксозната вечеря, а тази рецепта ще ви помогне да го приготвите като истински шеф-готвач.

Необходими продукти:

2 телешки стекa (рибай или филе)

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки

1 стрък пресен розмарин

100 мл червено вино

1 с.л. масло

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Овкусете стековете със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на висока температура и запечатайте стековете за 2-3 минути от всяка страна (за средно изпечено месо). Добавете чесъна и розмарина, като разклащате тигана, за да се ароматизира маслото. Намалете котлона, налейте виното и оставете да се редуцира за 2-3 минути. Добавете маслото и полейте стековете със соса. Свалете от огъня, оставете месото да си „почине“ за 5 минути и сервирайте с гарнитура по избор.

Съчетайте с: Чаша плътно червено вино и фина гарнитура от печени картофи или сотирани аспержи.

Запечени скариди с чесново масло и лимон 

Скаридите са лек, но изключително изискан избор за романтична вечеря. Те са известни със своите афродизиачни свойства и се приготвят бързо и лесно, което ги прави перфектното ястие за Свети Валентин!

Необходими продукти:

300 г средно големи скариди (обелени и почистени)

3 с.л. масло

2 скилидки чесън (ситно нарязани)

Сокът от 1/2 лимон

1 ч.л. червен пипер (може и пушен за допълнителен аромат)

1/2 ч.л. люспи лют пипер (по желание)

Сол и черен пипер на вкус

1 с.л. нарязан магданоз

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. В малка тенджерка разтопете маслото на слаб огън и добавете чесъна. Гответе за около 30 секунди, докато пусне аромат. В купа смесете скаридите със зехтина, лимоновия сок, червения пипер, лютите люспи (ако използвате), солта и черния пипер. Изсипете скаридите в малка тавичка и полейте с чесновото масло. Разбъркайте добре. Запечете за 8-10 минути, докато скаридите станат розови и крехки. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте веднага.

Съчетайте с: Леко бяло вино като Совиньон Блан или Просеко.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички