Ах, Свети Валентин! Денят, в който любовта витае във въздуха, а ароматът на вкусна храна събужда сетивата... Ако пътят към сърцето на любимия човек наистина минава през стомаха, то тези три рецепти ще ви гарантират страстна и незабравима вечер!
Пригответе се за божествена комбинация от вкусове, които разтопяват ледове, разпалват желания и създават перфектния фон за романтични (и не само!) приключения.
Готови ли сте да омагьосате половинката си с неустоими хапки любов? Запретнете ръкави и нека започнем!
Свети Валентин е идеалният момент да впечатлите любимия човек с домашно приготвена вечеря, изпълнена с любов и специални вкусове. За още по-романтично настроение, в рецептите сме включили продукти, смятани за естествени афродизиаци – гъби, червено вино, скариди…
Тези три изискани ястия ще създадат магическа атмосфера и ще превърнат вечерта ви в истинско гастрономическо изживяване!
Кремообразно ризото с манатарки и пармезан
Тази италианска класика е не само вкусна, но и изключително елегантна – перфектният избор за специален повод.
Необходими продукти:
200 г ориз Арборио
500 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
150 г пресни манатарки (или други гъби)
50 г настърган пармезан
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и 1 с.л. масло в тиган. Добавете лука и гответе на среден огън, докато омекне. Прибавете нарязаните гъби и задушете за 3-4 минути. Добавете ориза и разбъркайте добре, докато стане прозрачен. Налейте виното и оставете да се изпари, след което започнете да добавяте бульона малко по малко, като разбърквате често. Когато оризът омекне и стане кремообразен (около 20 минути), махнете от огъня и добавете останалото масло и пармезана. Разбъркайте добре и сервирайте веднага, гарнирано с още малко пармезан.
Съчетайте с: Чаша сухо бяло вино и запалени свещи за перфектно настроение!
Сочни телешки стекове с червено вино и розмарин
Телешкото е символ на луксозната вечеря, а тази рецепта ще ви помогне да го приготвите като истински шеф-готвач.
Необходими продукти:
2 телешки стекa (рибай или филе)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 стрък пресен розмарин
100 мл червено вино
1 с.л. масло
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Овкусете стековете със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на висока температура и запечатайте стековете за 2-3 минути от всяка страна (за средно изпечено месо). Добавете чесъна и розмарина, като разклащате тигана, за да се ароматизира маслото. Намалете котлона, налейте виното и оставете да се редуцира за 2-3 минути. Добавете маслото и полейте стековете със соса. Свалете от огъня, оставете месото да си „почине“ за 5 минути и сервирайте с гарнитура по избор.
Съчетайте с: Чаша плътно червено вино и фина гарнитура от печени картофи или сотирани аспержи.
Запечени скариди с чесново масло и лимон
Скаридите са лек, но изключително изискан избор за романтична вечеря. Те са известни със своите афродизиачни свойства и се приготвят бързо и лесно, което ги прави перфектното ястие за Свети Валентин!
Необходими продукти:
300 г средно големи скариди (обелени и почистени)
3 с.л. масло
2 скилидки чесън (ситно нарязани)
Сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. червен пипер (може и пушен за допълнителен аромат)
1/2 ч.л. люспи лют пипер (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. В малка тенджерка разтопете маслото на слаб огън и добавете чесъна. Гответе за около 30 секунди, докато пусне аромат. В купа смесете скаридите със зехтина, лимоновия сок, червения пипер, лютите люспи (ако използвате), солта и черния пипер. Изсипете скаридите в малка тавичка и полейте с чесновото масло. Разбъркайте добре. Запечете за 8-10 минути, докато скаридите станат розови и крехки. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте веднага.
Съчетайте с: Леко бяло вино като Совиньон Блан или Просеко.
Прочети още
Виж всички
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки 03 Ноември 2025
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 01 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Свързани статии
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи
01 Ноември 2025Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще с...
Прочети
5 топли супи за студени есенни вечери
27 Октомври 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, въздухът – по-хладен, а домът – все по-привлекателно място за уют и топлина. Няма нищо по-утешително в студената вечер от купичка ароматна, домашно приготвена супа. Топлата супа не само сгрява тялото, но и но
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
26 Октомври 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома
12 Октомври 2025Планирате уютна филмова вечер у дома с приятели, семейството или сами? Тогава освен добър филм, имате нужда и от вкусна храна, която да допълни преживяването. Забравете за сложните рецепти и дългото готвене – тук ще ви предложим няколко лесни и бързи идеи
Прочети
5 изкусителни есенни рецепти с тиква
11 Октомври 2025Есента е сезонът, който ни дарява с уют, топли цветове и вкусове, които създават истинска магия в кухнята. Един от главните герои на есенната трапеза е тиквата – ароматна, питателна и изключително полезна. Съдържаща витамини A, C и E, тиквата е същинско п
Прочети
Есен в чаша: 5 напитки, които да приготвиш у дома за повече уют в студените дни
02 Октомври 2025С настъпването на есента всичко около нас се забавя, става по-уютно и приканва към топлина и спокойствие. И какъв по-добър начин да се насладим на есенните вечери у дома от чаша ароматна напитка в ръка?
Прочети
4 вкусни рецепти за витаминозни есенни салати
30 Септември 2025Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапва
Прочети
Няма въведени кометари.