Ах, Свети Валентин! Денят, в който любовта витае във въздуха, а ароматът на вкусна храна събужда сетивата... Ако пътят към сърцето на любимия човек наистина минава през стомаха, то тези три рецепти ще ви гарантират страстна и незабравима вечер!
Пригответе се за божествена комбинация от вкусове, които разтопяват ледове, разпалват желания и създават перфектния фон за романтични (и не само!) приключения.
Готови ли сте да омагьосате половинката си с неустоими хапки любов? Запретнете ръкави и нека започнем!
Свети Валентин е идеалният момент да впечатлите любимия човек с домашно приготвена вечеря, изпълнена с любов и специални вкусове. За още по-романтично настроение, в рецептите сме включили продукти, смятани за естествени афродизиаци – гъби, червено вино, скариди…
Тези три изискани ястия ще създадат магическа атмосфера и ще превърнат вечерта ви в истинско гастрономическо изживяване!
Кремообразно ризото с манатарки и пармезан

Тази италианска класика е не само вкусна, но и изключително елегантна – перфектният избор за специален повод.
Необходими продукти:
200 г ориз Арборио
500 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
150 г пресни манатарки (или други гъби)
50 г настърган пармезан
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и 1 с.л. масло в тиган. Добавете лука и гответе на среден огън, докато омекне. Прибавете нарязаните гъби и задушете за 3-4 минути. Добавете ориза и разбъркайте добре, докато стане прозрачен. Налейте виното и оставете да се изпари, след което започнете да добавяте бульона малко по малко, като разбърквате често. Когато оризът омекне и стане кремообразен (около 20 минути), махнете от огъня и добавете останалото масло и пармезана. Разбъркайте добре и сервирайте веднага, гарнирано с още малко пармезан.
Съчетайте с: Чаша сухо бяло вино и запалени свещи за перфектно настроение!
Сочни телешки стекове с червено вино и розмарин

Телешкото е символ на луксозната вечеря, а тази рецепта ще ви помогне да го приготвите като истински шеф-готвач.
Необходими продукти:
2 телешки стекa (рибай или филе)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 стрък пресен розмарин
100 мл червено вино
1 с.л. масло
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Овкусете стековете със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на висока температура и запечатайте стековете за 2-3 минути от всяка страна (за средно изпечено месо). Добавете чесъна и розмарина, като разклащате тигана, за да се ароматизира маслото. Намалете котлона, налейте виното и оставете да се редуцира за 2-3 минути. Добавете маслото и полейте стековете със соса. Свалете от огъня, оставете месото да си „почине“ за 5 минути и сервирайте с гарнитура по избор.
Съчетайте с: Чаша плътно червено вино и фина гарнитура от печени картофи или сотирани аспержи.
Запечени скариди с чесново масло и лимон

Скаридите са лек, но изключително изискан избор за романтична вечеря. Те са известни със своите афродизиачни свойства и се приготвят бързо и лесно, което ги прави перфектното ястие за Свети Валентин!
Необходими продукти:
300 г средно големи скариди (обелени и почистени)
3 с.л. масло
2 скилидки чесън (ситно нарязани)
Сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. червен пипер (може и пушен за допълнителен аромат)
1/2 ч.л. люспи лют пипер (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. В малка тенджерка разтопете маслото на слаб огън и добавете чесъна. Гответе за около 30 секунди, докато пусне аромат. В купа смесете скаридите със зехтина, лимоновия сок, червения пипер, лютите люспи (ако използвате), солта и черния пипер. Изсипете скаридите в малка тавичка и полейте с чесновото масло. Разбъркайте добре. Запечете за 8-10 минути, докато скаридите станат розови и крехки. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте веднага.
Съчетайте с: Леко бяло вино като Совиньон Блан или Просеко.
Прочети още
Виж всички
Какво е Бен Мари и как се използва в кухнята? 31 Юли 2025



Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Четири грешки, които убиват вашето SEO 03 Август 2025

Цитат на деня 03 Август 2025

Признаците за изключителни лидерски умения 03 Август 2025

На днешната дата, 3 август. Рождениците днес 03 Август 2025
Свързани статии

Кейти Пери замени Орландо Блум с бившия канадски премиер Джъстин Трюдо?
31 Юли 2025Лято 2025 е горещо не само заради времето – Кейти Пери (40) и Джъстин Трюдо (53) хвърлят искри със своята изненадваща близост. Източници на PEOPLE разкриват, че поп звездата и бившият канадски премиер са прекарали романтична вечеря заедно в Монреал на 28
Прочети
Лято в чиния: Четири рецепти за традиционни български летни ястия
30 Юли 2025Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава: ...
Прочети
Хапване след 19:00 – кога вечерята се превръща във враг на здравето ни
24 Юли 2025За много от нас вечерята е любим ритуал – време за почивка след дългия ден, вкусна храна и споделени мигове със семейството или приятели. Но замисляли ли сте се, че късното похапване може да се окаже тихият враг на вашето здраве и добра форма? ...
Прочети
3 бързи и здравословни летни салати за горещите дни
23 Юли 2025Когато жегата става непоносима, последното нещо, което ни се иска, е да стоим дълго в кухнята. Затова салатите са най-добрият приятел на лятото — свежи, цветни, готови за 10 минути и супер полезни. Ето три идеи, с които ще се нахраниш вкусно, леко и без и
Прочети
5 бързи идеи за здравословна закуска без захар
13 Юли 2025За оптимално здраве, Американската сърдечна асоциация (American Heart Association Trusted Source) препоръчва да се консумират не повече от 9 чаени лъжички захар на ден за мъжете и не повече от 6 чаени лъжички за жените. Но повечето от нас приемат (поне) д
Прочети
5 рецепти, които да опитате, когато не ви се готви
12 Юли 2025В някои дни мисълта за готвене просто ви се струва твърде много. Независимо дали нямате много време или енергия, или просто искате да опростите нещата, пълноценното хранене, без да включвате котлона, все още е възможно.
Прочети
Топ 5 освежаващи рецепти за горещите дни: Бързи, здравословни и супер вкусни
10 Юли 2025Лятото изисква лекота – в храната, в ритъма и в избора на съставки. Когато температурите се качат над 30 градуса, тялото има нужда от хидратация, свежест и хранителност без излишно натоварване. Ето пет страхотни летни рецепти, които съчетават вкус, здраве
Прочети
Няма въведени кометари.