Ако все още търсиш перфектния сладък завършек за романтичната вечеря на Свети Валентин, ето още три невероятни десерта, които ще създадат магия на масата. Те са не само вкусни, но и достатъчно ефектни, за да впечатлят дори най-взискателния вкус. Приготви се да изненадаш половинката си с нещо специално!

Шоколадово суфле с течен център

Нищо не казва „Обичам те“ по-добре от пухкаво шоколадово суфле с мека, разтапяща се сърцевина. Този класически френски десерт е перфектният завършек на романтичната вечеря.

Необходими продукти:

150 г черен шоколад (70% какао)

100 г масло + допълнително за намазване на формичките

3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)

50 г захар

Щипка сол

Пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Загрей фурната на 200°C. Намажи малки керамични формички за суфле с масло и поръси с какао на прах. Разтопи шоколада и маслото на водна баня, като разбъркваш до гладка смес. Остави да се охлади леко. Добави жълтъците към шоколадовата смес и разбъркай добре. В отделна купа разбий белтъците със солта до меки върхове, след което добави захарта и продължи да разбиваш до твърди върхове. Внимателно смеси белтъците с шоколадовата смес с помощта на шпатула. Разпредели сместа във формичките и печи 10-12 минути. Суфлето трябва да се надигне, но вътрешността да остане мека. Поръси с пудра захар и сервирай веднага!

Съвет: Можеш да добавиш малко лъжица ванилов сладолед за контраст в температурата и вкуса.

Брауни с ягоди и бял шоколад

Този десерт е за всички любители на сладки изкушения – богато и дълбоко шоколадово брауни, съчетано с пресни ягоди и бял шоколад. Перфектно за споделяне под меката светлина на свещите.

Необходими продукти:

200 г черен шоколад

150 г масло

150 г захар

3 яйца

100 г брашно

100 г бял шоколад (нарязан на парченца)

200 г пресни ягоди (нарязани на половинки)

Щипка сол

Приготвяне:

Загрей фурната на 180°C. Намажи квадратна форма за печене с масло и я покрий с хартия за печене. Разтопи черния шоколад и маслото на водна баня, след което добави захарта и разбъркай. Добави яйцата едно по едно, като разбъркваш добре след всяко. Пресей брашното със солта и го добави към шоколадовата смес. Разбъркай до хомогенност. Прибави парченцата бял шоколад и половината ягоди, като ги разбъркаш леко в сместа. Изсипи в подготвената форма и разпредели останалите ягоди отгоре. Печи около 25-30 минути. Важно е вътрешността да остане леко влажна. Остави браунито да изстине напълно преди да го нарежеш на квадрати.

Съвет: Сервирай с топка сметанов сладолед за още по-вълнуващ вкус.

Панакота с малини и шампанско

Ако търсиш нещо елегантно и леко, което да не включва шоколад, тази панакота е перфектният избор. Кремообразна текстура, нежно ухание на ванилия и свежестта на малини и шампанско – истинско удоволствие за сетивата!

Необходими продукти:

400 мл течна сметана

100 мл шампанско (или пенливо вино)

80 г захар

1 ч.л. ванилов екстракт

2 ч.л. желатин (разтворен в 3 с.л. студена вода)

200 г пресни малини

Листенца мента за декорация

Приготвяне:

В тенджера загрей сметаната със захарта и ванилията, докато започне да къкри, но не позволявай да заври. Свали от огъня и добави разтворения желатин, като разбъркваш, докато се разтвори напълно. Остави сместа да се охлади леко и добави шампанското. Разбъркай добре. Разпредели сместа в стъклени чаши или малки купички и остави в хладилника за минимум 4 часа, за да стегне. Преди сервиране, украси с пресни малини и листенца мента.

Съвет: Ако искаш още по-романтичен ефект, можеш да добавиш тънък слой малинов сос отгоре.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички